Закон і Бізнес


Про близьких забули!


№27 (1377) 07.07—13.07.2018
4654

Нардепи так уважно читали проект закону «Про Вищий антикорупційний суд», що загубили кілька важливих уточнень. Принаймні так вважає їхній колега.


У проекті змін до щойно прийнятого закону (№8503) звертається увага на той факт, що в остаточному тексті залишилися колізійні статті, які не узгоджуються з вимогами антикорупційного законодавства.

Зокрема, з вимог до майбутніх суддів ВАКС зник критерій щодо професійної етики, а також моніторингу способу життя не тільки кандидатів і членів їхніх сімей, а й близьких осіб. Перший не віднесено до предмета контролю з боку міжнародних експертів, а Громадська рада доброчесності, яка може проводити перевірку за законом «Про судоустрій і статус суддів», при доборі до ВАКС не буде задіяна.

Натомість критерій доброчесності передбачає моніторинг статків тільки самого кандидата та членів його сім’ї. «Отже, всі ці вкрай працелюбні та успішні родичі, батьки, дідусі та бабусі, дядечки і тітоньки, а інколи навіть і тещі зі свекрухами, які, за новою модою останніх років, замінили не менш працелюбних і успішних дружин, чоловіків і дітей, залишаться поза увагою ГРМЕ», — наголосив автор проекту.