Закон і Бізнес


Таємниці — на камеру


№27 (1377) 07.07—13.07.2018
7342

У Маріуполі служителі Феміди вершили правосуддя, не підозрюючи, що за ними невтомно стежить чиєсь пильне око. Хто — мають з’ясувати правоохоронці.


Єлизавета Ікорська з Жовтневого районного суду м.Маріуполя Донецької області у власному робочому кабінеті виявила технічні засоби, призначені для негласного отримання інформації. Увагу жінки випадково привернув кабель, що звисав зі стелі над її робочим столом. Провід кріпився до замаскованих угорі мікрофона та камери відеоспостереження.

Спільно з колегою Є.Ікорська негайно зателефонувала на гарячу лінію СБУ. Під час оперативних дій з’ясувалося, що кабель тягнеться до кабінету ще одного законника — Павла Папаценка (за ним теж вели прихований нагляд), а бере свій початок у кабінеті голови установи Наталії Кир’якової. Над її столом ні камер, ні мікрофонів не знайшли, як і засобів для прослуховування чи перегляду, але виявили пристрій для отримання і передачі даних, блок живлення (підсилювач), радіопередавач з антеною.

Позаяк Жовтневий райсуд розташований на території проведення АТО, у його провадженні перебувають матеріали, пов’язані з безпекою країни, що містять інформацію з обмеженим доступом. Тож навряд є випадковістю, що саме за слідчими суддями велося спостереження.

Приховане стеження за роботою суддів в.о. голови установи Вадим Ковтуненко визначив як порушення таємниці досудового розслідування та втручання в роботу суддів. Про це й повідомив (№5610/0/8-18) Вищу раду правосуддя з проханням належно відреагувати.