Закон і Бізнес


Конфлікт з колишньою дружиною завадив призначенню на посаду судді


02.07.2018 12:39
8105

Вища рада правосуддя відмовила у призначенні Юрія Мельничука на посаду судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області через повідомлення про побиття суддею колишньої дружини та інформації про 17 скарг стосовно судді.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі відомства, Вища рада правосуддя 26 червня  відклала розгляд питання щодо внесення подання Президентові України про призначення Ю.Мельничука на посаду судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області для з’ясування додаткових обставин.

Доповідач – член Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив, що водночас під час розгляду матеріалів про призначення Ю.Мельничука на посаду судді надійшли численні звернення щодо відмови у внесенні подання Президенту про призначення його на посаду судді безстроково у зв’язку із втручанням в автоматизовану систему діловодства Уманського міськрайонного суду Черкаської області, систематичним порушенням правил щодо відводу (самовідводу) судді, підробкою документів та порушенням норм етичної поведінки.

Також до ВРП надійшов лист Уманського відділу поліції ГУ НП в Черкаській області від 14.03.2018 № 2814/49/0/16-2018, в якому йдеться про внесення до Єдиного державного реєстру розслідувань двох повідомлень колишньої дружини судді С.Мельничук про вчинення кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 125 «Умисне легке тілесне ушкодження» Кримінального кодексу України, які були закриті на підставі пункту 2 частини першої статті 284 КПК у зв’язку із встановленням відсутності в діянні складу кримінального правопорушення. 3 квітня 2017 року зареєстроване повідомлення громадянки С.Мельничук про вчинення Ю.Мельничуком неправомірних дій (нанесення тілесних ушкоджень та інше), у внесенні якого до Єдиного державного реєстру розслідувань відмовлено.

Крім того, доповідач повідомив, що до ВККС у період з 26 квітня 2012 року по 30 вересня 2016 року надійшло сімнадцять скарг стосовно судді, за результатами розгляду яких ухвалені рішення про відмову у відкритті дисциплінарних справ, постановлено ухвалу про повернення скарги без розгляду та  направлено за належністю до ТУ ДСА у Черкаській області.

Ухвалою ВРП від 29.03.2018 № 2710/0/18-18 у зв’язку із закінченням строків давності застосування дисциплінарного стягнення скаргу Коркіяйнен О.С. стосовно судді Ю.Мельничука залишено без розгляду та направлено до ВККС України для долучення до суддівського досьє; іншу скаргу залишено без розгляду та повернуто скаржнику, оскільки заявником порушено вимоги частини другої статті 93 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Отож Вища рада правосуддя ухвалила відмовити у внесенні подання Президентові України про призначення Ю.Мельничука на посаду судді Уманського міськрайонного суду Черкаської області.