Закон і Бізнес


Погрози неприпустимі!


№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
7009

Безвідповідальні й протиправні дії та заклики, тим більше якщо вони виходять від представників ВР, з особливою силою зазіхають на правопорядок. Такий висновок зробила РСУ у листі №9рс-570/18-вих., текст якого друкує «Закон і Бізнес».


Рада суддів України

Лист

6 червня 2018 року                            м.Київ                                №9рс-570/18-вих.

Голові, заступникам Голови Верховної Ради України

У зв’язку з надходженням до Ради суддів звернення судді Рівненського окружного адміністративного суду Наталії Василівни Друзенко про втручання в діяльність судді щодо здійснення правосуддя, такої ж заяви Вікторії Сівакової — судді Господарського суду м.Києва та звернення Господарського суду Чернівецької області про напад на суддю Олександра Тинка та завдання йому тілесних ушкоджень, заяви судді Харківського апеляційного адміністративного суду Надії Бартош Рада суддів звертається до вас з таким.

Незалежність судової влади є головною умовою забезпечення верховенства права та основоположною гарантією справедливого судового розгляду, фундаментальною засадою організації державної влади у демократичній державі. Саме на суддів покладається обов’язок ухвалювати остаточне рішення з усіх питань життя та смерті, свободи, прав, обов’язків та власності громадян. Суди захищають громадян від неправомірного втручання держави у їхнє приватне життя. Вердикти суддів щодо діяльності парламентів і урядів держав, які сповідують принципи демократії, беззастережно сприймаються розвинутим громадянським суспільством. Разом з тим незалежність суддів є прерогативою чи привілеєм, що надається не для задоволення власних інтересів суддів, а з метою забезпечення верховенства права та в інтересах тих осіб, що покладають надію на правосуддя.

Законодавча гілка влади зобов’язана надати весь необхідний і достатній захист у випадках, коли функціонування судів перебуває під будь-якою загрозою: фізичного нападу, залякування, морального тиску — спрямованою на представників судової влади (відповідно до п.52 висновку №18 (2015) Консультативної ради європейських суддів до уваги Комітету міністрів Ради Європи про місце судової влади та її відносин з іншими гілками влади в сучасних демократіях).

Відповідно до ст.8 закону «Про статус народного депутата України» у своїй діяльності народний депутат повинен дотримуватися загальновизнаних норм моралі; завжди зберігати власну гідність, поважати честь і гідність інших народних депутатів, службових та посадових осіб і громадян; утримуватися від дій, заяв і вчинків, що компрометують його самого, виборців, ВР, державу. Неприпустимим є використання народним депутатом свого депутатського мандата всупереч загальновизнаним нормам моралі, правам і свободам людини і громадянина, законним інтересам суспільства і держави.

Згідно зі ст.17 вказаного закону у відносинах з посадовими особами, державними органами і громадянами іноземних держав народний депутат має право захищати незалежність та суверенітет, інтереси України, її громадян і не завдавати своїми вчинками шкоди Україні, її громадянам.

Усупереч зазначеним положенням закону «Про статус народного депутата України» народний депутат — секретар Комітету ВР з питань правової політики та правосуддя Андрій Лозовий допустив дії, які підривають авторитет органів державної влади.

Як видно зі звернення судді Друзенко Н.В. та з інформації, розміщеної на веб-порталі Youtube, народний депутат Андрій Лозовий в ході пленарного засідання ВР 18.05.2018 заявив про те, що всі судді в нашій державі нечесні й недобросовісні. В образливій формі народний депутат висловив оцінку діяльності судді стосовно справи, яка перебуває в її провадженні, стверджуючи, що суддя «по беспрєдєлу, за гроші» готується прийняти незаконне рішення, та закінчив свій виступ пропозицією «повісити на Хрещатику з десяток найбільш корумпованих, одіозних суддів, щоб іншим не кортіло, щоб суди працювали на людей, а не на свої кишені». Підтвердженням такого виступу є і стенограма ВР.

Такі заяви дискредитують всю судову владу, підривають її авторитет і авторитет держави, завдають непоправної шкоди міжнародному іміджу України. У той же час заклики вішати на вулицях людей подібні діям політиків, які на тих же вулицях спровокували розстріли у період «революції гідності».

З огляду на викладене РСУ, виконуючи покладені на неї законами та Конституцією завдання щодо захисту професійних інтересів суддів, незалежності судів та суддів, захисту їх від стороннього впливу, вважає зазначені висловлювання неприпустимими, проявом неповаги до державної влади в Україні в цілому та суду зокрема, чиненням тиску на суддів у зв’язку зі здійсненням ними правосуддя.

Рада суддів як вищий орган суддівського самоврядування неодноразово висловлювала занепокоєння ситуацією, яка склалась у сфері дотримання конституційних гарантій незалежності судів.

Безвідповідальні й протиправні дії та заклики, тим більше якщо вони виходять від представників ВР, з особливою силою зазіхають на правопорядок, можуть поставити під сумнів основні конституційні засади, принципи існування та діяльності державних інституцій, підбурюють до правопорушень, злочинів, зневіри громадян в ефективності функціонування державних механізмів, злочинів проти громадян України, суддів і працівників правоохоронних органів. Подібні випадки в Україні щодня частішають. Про них повідомляють як офіційні джерела, так і засоби масової інформації.

Так, до РСУ 21.05.2018 надійшло звернення Господарського суду Чернівецької області, в якому зазначено, що 20.05.2018 невідомі особи в м.Чернівці скоїли напад на суддю цього суду Тинка Олександра Сергійовича та завдали йому тілесні ушкодження. За цим фактом триває досудове розслідування, в якому суддя має статус потерпілого і перебуває на стаціонарному лікуванні.

1.06.2018 до РСУ звернулася суддя Господарського суду м.Києва Вікторія Вікторівна Сівакова, котра зазначила про тиск у зв’язку із розглядом судової справи з боку народного депутата Ігоря Фурсіна — голови підкомітету з питань банківської діяльності, взаємодії з Національним банком, фінансового моніторингу, запобігання легалізації та відмиванню незаконних доходів Комітету ВР з питань фінансової політики і банківської діяльності.

У заяві до РСУ 4.06.218 суддя Харківського апеляційного адміністративного суду Надія Бартош вказала про погрозу з боку присутніх у залі судового засідання «облити суддю Бартош синильною кислотою».

Без незалежних суддів неможливо побудувати демократичну, правову державу, забезпечити ефективний захист прав людини і юридичних осіб, створити ефективну та справедливу правову систему.

Незалежність судової влади у цивілізованому світі визнається найголовнішою гарантією якісного і справедливого захисту Конституції та її цінностей, забезпечення законності та правопорядку, підтримання стабільності в державі, об’єктивного і неупередженого правосуддя, належної захищеності громадянина і його прав.

У той же час пропозиція народного депутата Андрія Лозового набрати суддів із тих людей, котрі у Рівному на базарі чай продають, не тільки суперечить вимогам закону «Про судоустрій і статус суддів», а й свідчить про ігнорування парламентарем бажань і прав на вибір професії іншими громадянами України. У тому числі і тими, хто займається підприємницькою діяльністю.

В демократичному суспільстві висловлювання і дії, спрямовані на підрив авторитету і безсторонності суду, засуджуються! Не мають підтримки і заяви про перевагу одних людей над іншими за будь-якими ознаками. Аналогічно ставиться до подібного і РСУ.

Діючи від імені суддів, від імені тих, хто здійснює судову владу, РСУ тепер і в подальшому буде працювати над тим, щоб незалежність суддів, підтримувана прагненням людей до справедливого і чесного правосуддя, мала повагу з боку як представників законодавчої чи виконавчої влади, так і приватних осіб.

Закликаю вас у межах повноважень Голови та заступників Голови ВР, відповідно до норм ст.27 закону «Про Регламент Верховної Ради України» та ст.51 закону «Про статус народного депутата України» вчасно реагувати на протиправні заяви народних депутатів з трибуни парламенту і на найближчому пленарному засіданні ВР наголосити на неприпустимості та протиправності публічних виступів, спрямованих на дискредитацію судової влади, закликів до розправи над суддями, від кого такі заяви не виходили б.

Голова                                                     О.ТКАЧУК