Закон і Бізнес


Голова Асоціації адвокатів України Зоя Ярош:

«Конкурс «Адвокат року» — це захід для сміливих, амбітних і впевнених у своїй фаховості правників»


Зоя Ярош: «Конкурс «Адвокат року» — це захід для сміливих, амбітних і впевнених у своїй фаховості правників»

№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
КАТЕРИНА БЄЛЯЄВА
19695

В адвокатському середовищі один з наймасштабніших і найпрестижніших конкурсів — «Адвокат року» — проводить Асоціація адвокатів України. Цього року на учасників очікують сюрпризи та приємні бонуси, про які розповідає голова ААУ, керуючий партнер адвокатської компанії «Маршаллєр і партнери» Зоя ЯРОШ.


 «Серед колег цінується чесність і прозорість конкурсних умов»

— Конкурс «Адвокат року» проходить не вперше. Чи багато правників беруть у ньому участь?

— Дійсно, конкурс проходить не вперше. Він був започаткований у 2011 р. Відтоді умови проведення змінювалися, з’явилось он-лайн-голосування, що забезпечило відкритість конкурсу, список номінацій розширювався та оновлювався. З кожним роком цей захід охоплює все більшу кількість адвокатів, що й зумовлює його зміну. Така позитивна тенденція свідчить про те, що серед фахівців цей захід набуває популярності. Власне, таку мету ААУ і ставила, започатковуючи конкурс.

— Навіщо це адвокатам? Чи роблять фахівця подібні винагороди привабливішим для клієнтів?

— Стосовно участі у рейтингу, який формується саме серед адвокатів, хочу провести аналогію з таким поняттям, як «Гамбурзький рахунок». Воно бере свій початок від гамбурзьких борців. Коли їхні бої відбувалися привселюдно, учасники підігравали так, як домовлялися попередньо їхні агенти. Але раз на рік вони збиралися у гамбурзькому трактирі і боротьба проходила за зачиненими дверима — довго і чесно. Тоді й ставало зрозуміло, хто найсильніший.

Так і наш конкурс, який проводиться «серед своїх», визначає, хто є найбільш авторитетним і професійним, на думку колег. Нефахівцю можна задурити голову, оперуючи термінами та різноманітним набором розумних фраз, створюючи враження «суперпрофесіонала». Адвокати ж поміж собою оцінюють колег за іншими критеріями та визначають, хто найпрофесійніший та найдосвідченіший.

Причому з огляду на постійно змінюване законодавство, на те, що хтось іде з професії, хтось переходить на державну службу, когось переманюють у великий бізнес, є потреба в щорічному конкурсі. Кожного року з’являються нові люди, які за рік, що минув, досягли значних успіхів у професії.

Ну і звичайно, той адвокат, який отримав визнання колег, має ним пишатися та розраховувати на позитивне ставлення до таких нагород і потенційних клієнтів.

— Чи відомі вам адвокати, які принципово не беруть участі в таких конкурсах?

— Так, є адвокати, які скептично ставляться до участі у будь-яких конкурсах. Є персони, які вважають себе професіоналами такого рівня, що їм участь у будь-яких рейтингових заходах не потрібна. А деякі переконані: якщо вони візьмуть участь і не переможуть, то це буде для них антирекламою.

Водночас існують так звані премії, визнання, які започатковуються особами, які не дотичні до юридичного ринку й фактично роздають «премії та грамоти» за умови сплати внеску за нібито «публікацію». Тобто такі процедури не мають нічого спільного з конкурсним відбором та перемогою.

Тому серед колег цінується чесність і прозорість конкурсних умов. Отже, конкурс «Адвокат року» — це захід для сміливих, амбітних і впевнених у своїй фаховості правників.

«Кожен має право на визнання як найкращого адвоката, але у своїй професійній ніші»

— Цього року конкурс буде інакшим. Розширено перелік номінацій, а також установлено, що у кожній з них буде не по одному, а по кілька переможців. Як виникла така ідея?

— Цього року конкурс проходитиме в іншому форматі. Зокрема, збільшено кількість номінацій (практик) конкурсу : їх буде понад 20. Збільшено з 1 до 5 кількість фіналістів (переможців) у кожній із цих номінацій. Участь у конкурсі тепер можуть брати не лише адвокати, а й інші особи, діяльність яких пов’язана з правознавством.

Говорячи про адвокатів, я завжди проводжу аналогію з лікарями. Всі розуміють, що лікарі мають певну спеціалізацію. Адже стоматолог не може оперувати мозок, а травматолог займатися психічно хворими людьми. Так і адвокат, який має певну спеціалізацію, є більше обізнаним з її правовим регулюванням, судовою практикою тощо. Навіть суди мають спеціалізацію: господарські, адміністративні, загальної юрисдикції, також створюється суд з питань інтелектуальної власності. Отже, в кожній галузі права, правовій практиці повинні бути свої зірки. Неможливо обрати «найкращого адвоката України». Хтось глибоко і докорінно займається кримінальним правом, знається на всіх тонкощах та нюансах цього процесу, але має лише уявлення про існування ринку цінних паперів. І навпаки, адвокати, які практикують у сегменті банківського, страхового права, не завжди глибоко знаються на процедурі допиту тощо. Відповідно, не можна їх порівнювати між собою в професійному сенсі, обоє мають високий рівень, але кожен у своїй галузі. І кожен має право на визнання як найкращого адвоката, але у своїй професійній ніші.

— Хто і як обиратиме переможців?

— За умовами, конкурс вважається розпочатим з моменту публікації оголошення на веб-сайті ААУ (www.uaa.org.ua) та у засобах масової інформації.

Приймання заяв, анкет учасників (номінантів) починається 15 травня, а закінчується 15 серпня.

Пропозицію щодо своєї участі в он-лайн-голосуванні претендент може надати, заповнивши електрону заявку на веб-сайті ААУ.

Конкурс складається з 2-х етапів. Перший — он-лайн-голосування на сайті ААУ в номінаціях (практиках). Для зарахування голосу необхідно пройти авторизацію (підтвердження) через електронну пошту та телефон, на які надсилатимуться відповідні коди, задля уникнення втручання у систему голосування та спотворення його результатів. Он-лайн-голосування триватиме з 1 до 20 вересня.

Після цього конкурсна комісія, склад якої затверджується правлінням ААУ та є відкритим, визначає номінантів (фіналістів) за результатами он-лайн-голосування в кожній практиці. Потім визначає переможців конкурсу серед номінантів (фіналістів) у кожній практиці за кількістю балів.

При цьому, звертаю увагу, член конкурсної комісії не має права брати участь у конкурсі як учасник.

«Конкурсна комісія враховуватиме нагороди за активність і виступи на заходах»

— Чи можна говорити про об’єктивність відбору? Адже деякі учасники подібних конкурсів відверто закликають знайомих проголосувати за себе. Тоді як в інших на такі агітаційні кампанії не вистачає часу.

— Насправді кожен адвокат має право розраховувати на підтримку колег, вдячних клієнтів. Проте кожен номінант заповнює анкету, де містяться об’єктивні дані про нього та його досвід і досягнення, що також оцінюється конкурсною комісією. Завдяки поєднанню роботи конкурсної комісії та он-лайн-голосування, на мою думку, можна досягти об’єктивності відбору найкращих.

— Чи може адвокат, який заробляє на життя приватною практикою, конкурувати з колегою з великої міжнародної компанії?

— На мій погляд, адвокат, котрий заробляє на життя приватною практикою, є більш гнучким, має більше можливостей і оперативності для прийняття рішення. А найманий співробітник повинен кожен свій крок узгоджувати з керівництвом. Також має значення фактор матеріального забезпечення в міжнародній компанії: незалежно від того, як спрацював фахівець, він гарантовано отримує чималу заробітну плату.

Адвокат, який займається приватною практикою, повністю залежить від якості та результату своєї роботи. Тому це велике питання — хто більш конкурентоспроможний. Окрім того, спеціалізація адвокатів зазвичай відрізняється, тому таке порівняння навряд чи буде коректним.

— Чи вплине на місце в рейтингу участь у соціальних або навчальних проектах, членство в громадських організаціях, активна робота pro bono тощо?

— Відомості про нагороди за активність, виступи на заходах тощо домінант указуватиме при заповненні анкети, з якою можна ознайомитися на сайті ААУ. Вони будуть ураховуватися конкурсною комісією відповідно до правил, закріплених у положенні. ААУ завжди декларувала відкритість конкурсу та прозорість умов його проведення, цей принцип залишається незмінним.

«Конкурс вважається закінченим після проведення церемонії нагородження»

— Чи багато претендентів зареєструвалися для участі?

— Нині реєстрація триває, тому буде некоректно називати кількість зареєстрованих до кінця строку, передбаченого на подання анкет, а це 15 серпня. Тим більше що по завершенню прийому анкет має відбутися процедура допуску учасників до конкурсу.

— Коли будуть підбиті підсумки та оголошені результати?

— Мабуть, підбиттям підсумків можна назвати урочисту процедуру нагородження, адже до неї результати конкурсу закриті, відомі лише членам конкурсної комісії.

5 жовтня (майже на День юриста) відбудеться урочиста церемонія нагородження, де й будуть оголошені переможці в кожній номінації.

Повідомлення про проведення церемонії нагородження, а також про підсумки конкурсу розміщуються на сайті ААУ. Також інформація про фіналістів буде опублікована в юридичних виданнях, журналі «Публічні люди» та в спеціальному випуску бюлетеня ААУ, присвяченому конкурсу «Адвокат року».

Конкурс вважається закінченим після проведення церемонії нагородження, яка пройде в готелі «Хаятт Рідженсі».