Закон і Бізнес


Перехідний нюанс


№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
15659

Поява у законі «Про Вищий антикорупційний суд» винятків для поточних проваджень викликала неабиякий резонанс і невдоволення. Тож парламенту запропонували прибрати спірну норму.


Нагадаємо, що законом про ВАКС внесені зміни до «Перехідних положень» Кримінального процесуального кодексу. В них передбачається, що рішення у справах, підслідних НАБУ, які розглянуті до утворення нової установи, переглядатимуться загальними апеляційними судами.

Проти цієї норми активно виступили насамперед у самому НАБУ. Його директор Артем Ситник зауважив, що «цей нюанс спричинить негативну реакцію з боку міжнародних партнерів».

У парламенті ж просто не вірять у незалежність нинішніх суддів. Тому й зареєстрували проект «Про внесення змін до Перехідних положень Кримінального процесуального кодексу» (№8473).

У ньому пропонується виправити спірну норму, аби оскарження рішень, ухвалених до початку роботи ВАКС, відбувалося за правилами підсудності, передбаченими КПК. Тобто якщо новий суд уже працюватиме, то обійти його не вдасться.