Закон і Бізнес


У ВС теж помиляються…


№25-26 (1375-1376) 26.06—06.07.2018
16914

Відмова Верховного суду переглянути рішення попередньої інстанції, що набрало законної сили, порушує право на справедливий суд. Про це нагадав Європейський суд з прав людини.


Олексій Султан подав позов до органу місцевого самоврядування, вимагаючи виплати недоотриманої заробітної плати разом із компенсацією за тяганину. Однак суд першої інстанції відхилив його як необгрунтований. Так само вчинив і суд апеляційної інстанції.

Тоді чоловік звернувся зі скаргою до Верховного суду, але її було залишено без розгляду. У листі за підписом  заступника голови цивільної та адміністративної палати ВС повідомлялося, що рішення апеляційного суду стало остаточним в момент проголошення тож не може бути оскаржене.

У рішенні від 17.06.2018 у справі «Sultan v. Moldova» ЄСПЛ указав, що ст. 6 Конвенції про захист прав людини та основоположних свобод включає не лише право подавати позов, але також і право на юридичне вирішення спору. «Було б ілюзорним, якби внутрішня правова система дозволяла особі подати цивільний позов, не гарантуючи остаточного вирішення справи після закінчення провадження», зауважено у рішенні.

Також нагадується, що ст.6 конвенції не вимагає від держав –учасниць установлення апеляційних чи касаційних судів. Тим не менше, держава, яка приймає юрисдикцію такого роду, «має обов'язок забезпечити, щоб особи користувалися нею з урахуванням основних конвенційних гарантій».

Прикметно, що представник уряду посилався на помилку секретаріату ВС і зазначив, що лист-відмову не було доведено до відома судового складу. Тож заявник мав можливість або повторно направити свій запит, або повідомити ВС про помилку, зроблену його співробітниками секретаріату.

Але у Старсбурзі не стали вникати в бюрократичні подробиці і констатували, що відмова ВС розглянути його скаргу позбавила заявника права на доступ до цього суду. Отже, було порушено ст. 6 конвенції.

В якості компенсації за таку помилку О.Султану присудили 1500 євро моральної шкоди та 1000 євро на відшкодування судових витрат.