Закон і Бізнес


5 тисяч правників приймуть участь у доборі суддів, — ВККС


15.06.2018 12:09
14980

Зараз в Україні 30 % вакантних посад суддів і внаслідок кваліфікаційного оцінювання ця цифра зростає. Отже у адвокатів та правників є хороша можливість піти працювати у судову систему. Наразі більше 5 тисяч правників подали заяви про участь у конкурсі в місцеві суди.


Про це повідомив під час VI Міжнародного судово-правового форуму, що проходив 13-14 червня в Києві Голова Вищої кваліфікаційного комісії України Сергій Козьяков, повідомляє «ЗіБ».

Він уточнив, що наразі у судовій системі 2447 вакантних посад суддів, що утворились за останні два роки після анонсування масштабного кваліфікаційного оцінювання суддів, і за останні два місяці кваліфікаційного оцінювання ще 159 суддів підлягають звільненню або вже звільнені.

Для вирішення кадрового питання в судах Комісія здійснює добір нових суддів у першу інстанцію. У квітні 2017 року оголошено добір на 600 вакантних посад, на який, за словами С.Козьякова, подали заявки більше 5 тисяч правників.

«Планується, що наприкінці жовтня перші кандидати, які пройдуть навчання в Національній школі суддів, вже будуть складати кваліфікаційний іспит, а далі будуть оголошені конкурси у місцеві суди», — сказав він.

За словами заступника голови ВККС Станіслава Щотки конкурсів в апеляційні суди наразі не буде. 

Він уточнив, що відновлення правосуддя у судах першої інстанції відбувається також через  процедури відрядження у інші суди того ж рівня та спеціалізації.

«Ця процедура потребує менше часу та дозволяє перевести суддів із окупованих територій Криму, Донецької та Луганської областей в інші суди, де ситуація із здійсненням правосуддя є критичною», — сказав заступник голови ВККС.

Він також повідомив, що попереду Комісію чекає реалізація роботи щодо переведення суддів у зв’язку з реорганізацією судів.