Закон і Бізнес


Захист для свідка


№24 (1374) 16.06—25.06.2018
5641

Для забезпечення захисту свідків у кримінальному провадженні пропонують створити єдину структуру. Щоправда, опікуватиметься вона безпекою не всіх, а тільки важливих.


Як зазначено у пояснювальній до проекту закону «Про забезпечення безпеки осіб, які беруть участь у кримінальному судочинстві» (№8457), наразі такі підрозділи є у структурі майже кожного правоохоронного органу.

Торік під їхнім захистом перебували близько 300 осіб, причому серед них не тільки свідки, а й працівники суду або самих правоохоронних органів. Захист однієї особи коштує державі мінімум 1,5 млн грн. на рік. Водночас, як свідчить практика, фізична особиста охорона не убезпечує від збройних нападів у людних місцях, підривів автомобіля чи місця проживання свідка або потерпілого.

Тож така функція має зосереджуватися в єдиному органі — Національній службі захисту свідків і потерпілих. Він перейматиметься безпекою тільки цінних свідків, потерпілих або підозрюваних у кримінальних провадженнях щодо злочинів проти національної безпеки, тяжких чи особливо тяжких злочинів, учинених організованими групами, а також про корупційні правопорушення, учинені державними службовцями категорії А.

Рівень захисту залежатиме від того, наскільки критично важливу інформацію може повідомити особа в суді. Причому під захист можуть взяти і близьких родичів та членів сімей. Натомість житло та майно не охоронятимуть — просто застрахують його від знищення.