Закон і Бізнес


Мінфін хоче знати все!


№24 (1374) 16.06—25.06.2018
4027

Доступ до персональних даних — надзвичайно чутливе питання. І не тільки в Європі. Проте подекуди законодавець не зважає на те, що право доступу до них не може бути необмеженим навіть для державних органів.


Як зазначається в поданні уповноваженого Верховної Ради з прав людини, у пп.1 п.40 розд.VI «Прикінцеві та перехідні положення» Бюджетного кодексу закріплено право державного органу на втручання в особисте життя особи шляхом збору та зберігання персональних даних без її згоди. При цьому не визначено ні видів та обсягу відомостей, ні періоду часу, яких вони можуть стосуватися, ні строків зберігання.

На думку омбудсмена, наділення Міністерства фінансів такими дискреційними повноваженнями суперечить практиці Європейського суду з прав людини. Адже порушується принцип правової визначеності, що неодмінно призведе до свавільного втручання держави в право людини на особисте життя.

Сьогодні Конституційний Суд розпочне письмове слухання цієї справи. Тож невдовзі зможемо дізнатися, чи не порушує ч.1 ст.32 Конституції надане Мінфіну право вільного доступу до всіх реєстрів та баз даних для збору інформації про отримувачів соціальних виплат. Суддя-доповідач — Олександр Литвинов.