Закон і Бізнес


13 ризиків для ВРП


№24 (1374) 16.06—25.06.2018
3723

Відсутність правової визначеності та наявність дискримінаційних положень є тими чинниками, що створюють корупційні ризики в діяльності Вищої ради правосуддя. На це звертається увага в антикорупційній програмі, затвердженій ВРП.


Загалом спеціальна комісія виявила 13 корупційних ризиків у діяльності Ради. При цьому значну увагу приділено питанням запобігання та врегулювання конфлікту інтересів.

Так, констатується у звіті, недостатнє визначення понять щодо неупередженості члена ВРП уможливлює його участь у розгляді питання і прийнятті рішення стосовно особи, до якої є приватний інтерес, зумовлений дружніми, позаслужбовими стосунками чи іншими обставинами. Цю проблему запропоновано вирішувати шляхом відводу/самовідводу члена Ради або зовнішнім контролем за прийняттям рішення. Щоправда, у комісії, що готувала звіт, не розцінюють усунення цього ризику як пріоритетне.

Більшу стурбованість виявлено до відсутності належного контролю за використанням фінансових та матеріальних ресурсів, а також можливість підготовки тендерної документації під конкретного постачальника.

Тепер ВРП збирає пропозиції до своєї антикорупційної програми. Можливо, зі сторони буде видніше, які ще обставини можуть вплинути на неупередженість членів колегіального органу.