Закон і Бізнес


У НААУ розповіли про прийдешні зміни в КПК


12.06.2018 12:49
4996

Міжвідомча комісія з питань забезпечення дотримання правоохоронними органами прав та законних інтересів осіб готує законопроект про посилення захисту прав учасників кримінальних проваджень.


Про це «Закон і Бізнес» повідомили в прес-службі НААУ.

Під час засідання комісії 11 червня була обговорена практична реалізація закону №7275 про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо забезпечення дотримання прав учасників кримінального провадження та інших осіб правоохоронними органами під час здійснення досудового розслідування.

Закон був ініційований Кабінетом міністрів і прийнятий парламентом у листопаді 2017 року. Метою цього закону було визначено вирішення проблемних питань,  що виникають під час здійснення досудового розслідування кримінальних проваджень правоохоронними органами за участі суб’єктів господарювання, які окреслені, зокрема у системному звіті «Зловживання повноваженнями з боку правоохоронних органів у їх стосунках з бізнесом», підготовленому Радою бізнес – омбудсмена. Закон передбачає, що судовий розгляд й досудове розслідування автоматично фіксується за допомогою аудіо- і відеозаписуючих засобів. Крім того, при проведенні обшуків обов'язково має бути присутній адвокат. За цим законом, докази, отримані правоохоронцями з порушенням цих норм, будуть визнані неприпустимими в суді. Крім того, новий закон вводить покарання у вигляді обмеження волі до 5 років за розголошення даних досудового слідства, що принижують людину.

Наразі для удосконалення ефективності цього закону міжвідомча комісія готує пакет змін до Цивільного та Кримінального процесуального кодексів, а також Закону «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду».

На засіданні комісії голова Державної судової адміністрації представив звіт про кількість винесених слідчих суддям ухвал про дозвіл на обшук без проведення повної технічної фіксації засідання. Бізнес-омбудсмен надав інформацію про результати розгляду скарг, які надійшли на адресу комісії. Було вирішено направити до Генеральної прокуратури та ДФС матеріали для проведення службового розслідування на предмет порушення правоохоронцями прав двох господарюючих суб’єктів на стадії досудового розслідування.