Закон і Бізнес


Закон і Бізнес N 23/2018. Анонс публікацій


08.06.2018 12:39
3858

Представляємо огляд найважливіших правових тем тижня, про які можна прочитати в новому випуску газети Закон і Бізнес №23. 11 - 15 червня 2018 року.


Керівник секретаріату Вищої ради правосуддя Сергій ПУШКАР:

«Україна, впроваджуючи ЄСІТС, мусить виходити зі своїх матеріальних можливостей»

Українська правова спільнота з нетерпінням очікує на впровадження Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, тобто електронного суду. За задумом авторів, вона має прискорити судочинство, адже позбавить його учасників необхідності пересилати стоси документів поштою. Втім, заснування ЄСІТС викликає багато запитань, які «ЗіБ» адресував керівникові секретаріату Вищої ради правосуддя Сергієві ПУШКАРЮ.

 

Збалансовані стягнення

Юристи обговорили теперішнє й майбутнє прямого оподаткування

Загальне декларування може докорінно змінити систему стягнення податків. Тим часом судова практика свідчить про буксування органів контролю. Ці аспекти не просто висвітлили, а й ретельно дослідили як представники всіх гілок влади, так і провідні адвокати й науковці.

 

У вето очі великі

Ми дамо вам гроші, якщо проголосуєте за створення органу, який боротиметься за те, аби ви не брали грошей за прийняття рішень. За такою формулою «МВФ+» і відбувалося створення Вищого антикорупційного суду.

 

Офіцери — на варті даних

Як українським компаніям виконати вимоги GDPR

ВАЛЕНТИН ГВОЗДІЙ, старший партнер ЮФ GOLAW

Набули чинності нові вимоги щодо захисту персональних даних. Правила закріплені в General Data Protection Regulation. Документ за своєю природою є регламентом, а отже, має пряму дію та обов’язковий для імплементації всіма 28 державами — членами Європейського Союзу.

 

Безперебійні догани

Відкриті провадження щодо обвинувачення законників перешкоджають довірі до Феміди

Притягнення судді до відповідальності набуло загального характеру. Втім, трансляція засідань Вищої ради правосуддя, на яких вирішуються долі служителів закону, може порушувати їхнє право на конфіденційність. Але вимикати камери у залі ніхто не поспішає.

 

Оновлення почнеться з голови

Уже в жовтні адвокати мають обрати свого представника у ВККС

Якщо раніше невдоволення громадських активістів викликали окремі кандидати до Верховного Суду або проходження кваліфікаційного оцінювання діючими служителями Феміди, то тепер критичні стріли полетіли в бік тих, хто проводить відбір. Тим самим формується суспільний запит на оновлення самої Вищої кваліфікаційної комісії суддів. Коли ж чекати початку цього процесу?

 

Кіберзахист для обраних

Роздоллю інформаційних злочинів закон не завадить

Ще один непомітний акт, покликаний охороняти суспільство від кібератак, безсилий без підзаконних положень. Їх обіцяють ухвалити до кінця року. А щоб не сидіти без діла, уповноважені органи проведуть перевірки на підприємствах.

 

На зламі верховенства права

Якщо погодитися з утворенням у неконституційний спосіб нового ВС, то завтра можуть з’явитися ще один Кабмін, Рахункова палата чи КС

БОГДАН ПОШВА, суддя Верховного Суду України, заслужений юрист України

Дні цього місяця невпинно наближають нас до святкування Дня Конституції. У ній виражена суверенна воля — майбутнє Українського народу й кожної особи залежатимуть від утвердження принципу верховенства права. Проте чи дотримуються цього принципу сьогодні, зокрема під час утворення нового Верховного Суду?

 

За крок до корупції

Конфлікт існуватиме у всіх випадках, коли є приватний інтерес, здатний вплинути на об’єктивність рішення

ОЛЕКСАНДР КАПКІН, заступник голови Зарічного районного суду м.Сум

Суперечність між приватними та службовими інтересами судді непокоїть громадськість і є окремим об’єктом антикорупційної політики держави. Хоча конфлікт інтересів не варто ототожнювати з корупцією, проте його неадекватне врегулювання стає джерелом останної.

 

Терпіння, тільки терпіння!

Як поводитися з відвідувачами, схильними до чвар

ТЕТЯНА ПЕТРЕНКО, заступник начальника відділу надання інформаційних послуг та діловодства Вінницького апеляційного адміністративного суду

Для підтримання авторитету та підвищення довіри до судової влади особливу увагу слід приділяти належному рівню ділового спілкування з відвідувачами. А як бути, якщо деякі з них схильні до створення конфліктних ситуацій у силу різних обставин та рис характеру?

 

Вітер у кишенях

Урахування процесуальних нюансів допоможе боржникам і кредиторам уникнути зайвих витрат

СЕРГІЙ ЖУКОВ, суддя-спікер судової палати для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду

Розглядаючи справи про банкрутство, господарські суди в окремих випадках допускають неточності в трактуванні законодавчих норм. З метою забезпечення єдиного підходу до розгляду справ зазначеної категорії судова палата для розгляду справ про банкрутство Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду узагальнила правові висновки, викладені в постановах ВС у справах про банкрутство за квітень поточного року.

 

Невиправдана турбота

Монополія на призначення експертиз зумовлює можливий колапс у роботі як слідчих, так і суддів

СТАНІСЛАВ СВИРИДЕНКО, адвокат, заступник керуючого партнера, начальник департаменту кримінального права АО «Татаров Фаринник Головко»

З часу внесення змін до Кримінального процесуального кодексу в частині порядку призначення експертиз, минуло майже 3 місяці. Законодавчі ініціативи, зареєстровані в парламенті, свідчать, що з правозастосуванням відповідної норми є певні проблеми. Це гальмує роботу органів досудового розслідування та призводить до невиправданого навантаження на суди.

 

Нумо домовлятися!

Врегулювання спору за участю судді буде затребуваним для малозначних спорів, переважно без адвокатського представництва

ВІТАЛІЙ ПЕТРОВСЬКИЙ, юрист ЮФ TOTUM

Новелою процесуальної реформи є процедура врегулювання спору за участю судді, якою визначається роль судді як арбітра. Вона схожа для адміністративного, господарського та цивільного судочинства. Розглянемо, в яких випадках цей інструмент буде ефективним і які особливості його застосування.

 

Дитина на утриманні

Збільшення розміру чи зміна способу стягнення аліментів: як ефективніше?

ОЛЬГА КІСІЛЬ, юрист АО «Юридична фірма «Марусяк і партнери»

Для захисту права дитини на утримання одержувачі аліментів звертаються до суду з позовами про збільшення розміру або зміну способу їх стягнення. Однак не завжди розуміють, який варіант буде ефективнішим, а деколи взагалі не розмежовують цих понять.

 

Клієнти під санкціями

Аграріям можна торгувати з Іраном, але довгострокових контрактів краще уникати

ОЛЕКСАНДРА ГРЕСЬ

Після заяви США про посилення санкцій щодо Ірану банки уникають здійснювати розрахунки за угодами, до яких ця країна має якийсь стосунок. І хоча продукція аграрно-промислового комплексу не входить до переліку санкційних товарів, її продаж для України може ускладнитись.