Закон і Бізнес


Під контролем міністра


№23 (1373) 09.06—15.06.2018
115454

Чи може чиновник, якого б високого рангу він не був, прилюдно ставати на бік однієї зі сторін справи? У правовій державі — ні. Та в Україні таке можна почути чи не щодня.


Наприклад, міністр юстиції Павло Петренко вирішив утрутитися в розгляд однієї цивільної справи, що слухається в Іллічівському міському суді Одеської області. Хоча навряд чи визначення місця проживання неповнолітніх дітей одеситки якимось чином його стосується.

Утім, під час прес-конференції в Одесі урядовець пообіцяв направити скарги та подання до Вищої ради правосуддя на суддів, які начебто затягують з рішенням, та «забезпечити законність розгляду справи». А вже наступного дня в суді на боці позивачки виступив уже третій адвокат із системи безоплатної правової допомоги. Він то й повідомив судді Галині Максимович, що «справа взята на особистий контроль міністра».

Проте, на думку судді, тим самим чиновник вийшов за межі своєї компетенції. Адже він, зокрема, висловив позицію щодо того, як має розглядатися справа. Тож законниця направила повідомлення до ВРП (№2604/0/6-18) про втручання в правосуддя з боку міністра.