Закон і Бізнес


Скарга на суддю: які порушення допускають судді


05.06.2018 10:53
121702

Член ВРП Андрій Бойко висвітлив формування єдиних підходів до практики дисциплінарних проваджень щодо суддів та притягнення до дисциплінарної відповідальності.


Як повідомили «ЗіБ» в прес-службі ВСП, про дисциплінарну відповідальність судді А. Бойко розповів на конференції «Судова реформа в Україні: досягнення та подальші кроки».

Так за що суддів притягують до дисциплінарної відповідальності?

Член ВРП окреслив найчастіші порушення, що допускаються і стали підставою притягнення суддів до дисциплінарної відповідальності відповідно до частини першої статті 106 Закону України «Про судоустрій і статус суддів».

Так, А.Бойко повідомив, що у 43 випадках підставою для притягнення судді до дисциплінарної відповідальності стало умисна або внаслідок недбалості незаконна відмова у доступі до правосуддя чи інше порушення норм процесуального права, незазначення в судовому рішенні мотивів прийняття або відхилення аргументів сторін щодо суті спору – у 15 випадках, порушення засад рівності учасників судового процесу, змагальності сторін – у 14 випадках, порушення прав щодо відводу – 2 випадки, безпідставне затягування – у 20 випадках, допущення суддею поведінки, що порочить звання судді або підриває авторитет правосуддя, тобто порушення етичних стандартів поведінки судді – у 69 випадках.

Таким чином, є три категорії порушень, що найчастіше допускають судді – істотне порушення норм процесуального права, що має певні наслідки, порушення розумних строків розгляду судових справ та допущення суддею порушень прав людини.

Як повідомив А. Бойко, із Вищої кваліфікаційної комісії суддів України до Вищої ради правосуддя було передано 12283 матеріали, після діяльності Вищої ради юстиції залишилось близько 3500 нерозглянутих скарг, а щодня до ВРП надходить 50−80 скарг на дії суддів.

На сьогодні проведено 185 засідань дисциплінарних палат ВРП, на яких було розглянуто понад 2350 матеріалів.