Закон і Бізнес


Життя без корупції

Юридичний бізнес готовий працювати в рамках закону й закликає до цього своїх клієнтів


Іван Сакаль (крайній праворуч) наголосив, що, долучаючись до спільноти доброчесних підприємців, юридичний бізнес популяризуватиме комплаєнс.

№22 (1372) 02.06—08.06.2018
ТАМАРА ВОЛІНА
4330

Недієвість механізмів боротьби з корупцією змусила підприємців об’єднуватися в антикорупційні клуби, кожен із членів яких зобов’язується провадити свою діяльність відповідно до стандартів законності та доброчесності. Не стоїть осторонь і юридичний бізнес.


На стежці війни

Усі роки незалежності Україна веде активну боротьбу з корупцією. Різноманітні політичні сили випробовують методи протидії цьому негативному явищу, які добре зарекомендували себе у світі. Та, якщо і вдається виграти окремі битви, результат боротьби в цілому важко назвати обнадійливим. Складна ситуація із засиллям хабарництва призводить до того, що іноземні інвестори та потенційні партнери українського бізнесу погоджуються на співпрацю з великою обережністю або взагалі відмовляються від такої.

Розчарувавшись в антикорупційній політиці держави, підприємці вирішили взяти ситуацію під контроль самостійно. Вони почали об’єднуватись у такі собі антикорупційні клуби, членами яких можуть стати лише компанії, які добровільно погодяться працювати в Україні на засадах законності й доброчесності. Аби потрапити в співтовариство «антикорупціонерів», підприємство має перейняти ідеологію комплаєнсу та привести свою діяльність у відповідність до антикорупційних принципів.

Проте, незважаючи на перераховані перспективи, черг на вступ до антикорупційних товариств не виникає. На думку голови виконавчого комітету Ukrainian Network of Integrity and Compliance Івана Сакаля, пояснення цьому є. Річ у тім, що від подібних об’єднань бізнес очікує лобіювання своїх інтересів у парламенті та профільних міністерствах. Однак це не є завданням «антикорупційних клубів». Водночас до членів таких об’єднань висувають жорсткі вимоги, проводять перевірку сфери господарювання, вимагають неабиякої самосвідомості та чималих членських внесків.

Реалії ділового життя

Звісно, переконані фахівці, від бізнесу не завжди варто очікувати кристальної чистоти у веденні справ. Так, в UNIС зважають на національні особливості підприємництва. «Ми можемо годинами дискутувати з приводу корупції, — зауважив І.Сакаль у коментарі для «ЗіБ», — та, виходячи із зали засідань, опиняємося перед реальністю — необхідністю «віддячити» в лікарні, оплатити нові парти в школі, купити шпалери в дитячий садок, «занести» папір до органу контролю тощо».

Тому головний акцент «антикорупціонери» роблять на популяризації ідей доброчесного ведення бізнесу. Голова комітету з доброчесності UNIС Марина Ромась переконана, що і сам юридичний бізнес виграватиме, стаючи під антикорупційні стяги. Прозора діяльність виключно в правовому полі, на думку фахівця, є гарною рекламою для правничої компанії та привабою для клієнтів не лише з України, а й з-за її меж.

На що ж має звернути увагу компанія, проголошуючи намір вести доброчесну діяльність? Найперше й найголовніше — це погодитися з необхідністю беззаперечно виконувати національне законодавство й дотримуватися міжнародного права.

Далі варто вивчити вимоги до розмірів подарунків. У кожній країні такі розміри обмежуються нормативною базою та індивідуальною політикою компанії. Так само потрібно пильно відслідковувати конфлікти інтересів та уникати їх.

Порушення всередині компанії необхідно відстежувати та запобігати їм. А якщо вони все ж сталися, треба провести розслідування, керуючись стандартами та принципами комплаєнсу. Основним із них є побудова довіри, яку важко здобути, але просто зруйнувати.

Полегшити перераховані завдання має періодична оцінка ризиків за різними напрямами.

А головне для бізнесу, в тому числі і юридичного, — пам’ятати, що кожна компанія має орієнтуватися не тільки на результати, а й на вплив на оточення.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ» 

Навіщо комплаєнс юридичному бізнесу та в чому вигода в разі відмови від хабарів?

Владислав СОКОЛОВСЬКИЙ,
керуючий партнер компанії «Солоковський і партнери»: 

— Процедури комплаєнсу для нас дуже важливі. Наприклад, без їх упровадження та дотримання адвокатська компанія не зможе надавати правову допомогу міжнародним і багатьом українським компаніям. Ми маємо поділяти бачення світу зі своїми клієнтами.

Наша компанія однозначно заявила про те, що працює виключно в правовому полі. Жодним чином не використовуватимемо інструментів, які порушують чинне антикорупційне законодавство. Звісно, ми не можемо перевірити всіх наших клієнтів, а тим паче їхніх контрагентів. Не можемо ручатися за когось. Однак, якщо клієнт обирає роботу з нами, йому доведеться рахуватися з нашою позицією.

Особливість корупції полягає в тому, що її неможливо задовольнити. Вона затягує в замкнуте коло, з якого потім вийти досить важко. Тому працювати в законодавчому полі набагато вигідніше.