Закон і Бізнес


Примушення в навчанні

За дострокові канікули німців карають штрафом


№22 (1372) 02.06—08.06.2018
4410

У середині травня, на католицьку Трійцю, в аеропортах Нюрнберга і Мюнхена була влаштована облава на… батьків з дітьми. Для 20 сімей це закінчилося неприємностями.


Річ у тому, що прогул навіть одного навчального дня у Німеччині карається. Пропуск занять без поважних причин прирівнюється до адміністративних правопорушень.

Особливо уважно стежать саме за такими випадками, коли канікули самовільно починають раніше або продовжують на день-два. За це передбачено штраф: у Дюссельдорфі, наприклад, — до €80 за день, в Кельні — 155.

В одній тільки федеральній землі Північний Рейн-Вестфалія відділи народної освіти і відомства у справах неповнолітніх накладають за прогули уроків до 1200 штрафів на рік. Більшість припадає саме на останні дні навчання перед канікулами або перші дні після них, повідомляє DW.

У Берліні, де статистика ведеться лише в 7—10 класах, становище ще гірше. У минулому навчальному році майже 18% школярів пропустили без поважних причин до 10 днів. Тому в столиці вирішили посилити покарання. Як результат — 867 повідомлень про штрафи в розмірі від 100 до €300. А теоретично для злісних прогульників, точніше для їхніх батьків, ця сума може досягти €2500.

За відмову платити штраф судв праві призначити покарання у вигляді превентивного (на кілька днів) арешту. У районі Нойкельн, де становище з відвідуванням шкіл жахливе, чиновники направили до судів близько 180 справ злісних неплатників. Поки що, правда, у в’язницю ніхто з них не сів.