Закон і Бізнес


Засуджений стягнув компенсацію за місяц в одиночній камері


30.05.2018 16:54
4032

За незаконне переведення в одиночну камеру держава має відшкодувати засудженому моральну шкоду. Проте замість бажаної суми компенсації в розмірі 50 тис. грн., чоловікові виплатять суму в розмірі мінімальної заробітної плати.


Такого висновку дійшов Ізяславський райсуд Хмельницької області (справа № 675/2092/17), розглядаючи позов засудженого про відшкодування моральної шкоди, завданої посадовою особою органу державної влади, повідомляє «ЗіБ».

50 тис. грн. – у таку суму оцінив свої фізичні і моральні страждання чоловік, що відбував покарання у Державній установі «Замкова виправна колонія (№ 58)». У заяві він пояснив, що 29 березня 2016 року за постановою начальника колонії його на 31 день помістили до приміщення камерного типу.

Проте, 22 червня цього ж року Ізяславський райсуд постанову керівника державної установи скасував, таку ухвалу визнали правомірною й судді апеляційного суду області. Тож позивач наголошує: його незаконно цілий місяць утримували у камері з неналежними санітарно-гігієнічними умовами та ще й заборонили побачення. Тому, вважає, що з начальника колонії слід стягнути моральну шкоду.

Суд прийшов до висновку, що заява підлягає частковому задоволенню.

«…передбачені законодавством обмеження для осіб, які утримуються у приміщенні камерного типу, свідчать про те, що до ув’язненого під час утримання у приміщенні камерного типу застосовувались вказані обмеження, хоча позивач відбував стягнення незаконно. Враховуючи вищенаведене, суд приходить до висновку, що позивач правомірно вимагає відшкодування моральної шкоди», – зазначає Феміда.

Тому суд виніс вердикт – виплатити компенсацію у сумі 3723 грн. (розмір мінімальної заробітної плати), у решті позову – відмовити.