Закон і Бізнес


Рахуйте уважніше!

Фінансовий експерт рекомендує жінкам-адвокатам зберігати гроші в іноземній валюті


Ганна Парфьонова радить планувати власний бюджет раз на місяць, послуговуючись сервісами Microsoft Excel.

№21 (1371) 26.05—01.06.2018
ТАМАРА ВОЛІНА
5751

На думку фінансового експерта, зайві гроші найкраще обмінювати на фунти стерлінгів чи швейцарські франки або зберігати в державних банках. А от купівля квартири з комерційною метою вже себе не виправдовує.


Від великого до малого

Дедалі частіше українські громадяни переймаються тим, як розпланувати власний бюджет, аби придбати все необхідне та ще й мати гроші на чорний день. Не залишаються байдужими до цієї проблеми і правники. Тож не дивно, що Жіночий клуб Асоціації адвокатів України запросив експерта з фінансів, аби подискутувати про тонкощі нагромадження та інвестування.

Розпочала фінансист Ганна Парфьонова з характеристики державного бюджету України. Як і будь-який інший кошторис, він є планом доходів та видатків на визначений період часу. Відрізняють його статті видатків, притаманні лише цій категорії. Так, основною статтею доходу за минулий рік (близько 40%) стали надходження від податку на додану вартість. Друга за величиною стаття доходів — акцизний збір (майже 20%). По 8—9% припало на податок на доходи фізичних осіб, податок на прибуток та інші доходи.

Найбільшою статтею видатків бюджету, принаймні у 2018 р., стануть трансфери локальним бюджетам, можливі в результаті активного курсу на децентралізацію. Друга за величиною стаття видатків — соціальні виплати. Далі — витрати на безпеку. За минулий рік вони сягнули майже 17% від питомої ваги всіх видатків і в цьому році збільшуватимуться.

Бюджет компанії, звісно, набагато скромніший, але має не менш складну структуру. Є думка, що за його формування й контроль відповідає лише фінансовий відділ. Але таке переконання хибне. Насправді бюджет бізнесу є спільною справою всіх його учасників. Залежно від структури бізнесу різниться і структура його бюджету. Однак є й спільні характеристики. Так, процес бюджетування повинен мати свій початок.

Передусім визначаються стратегічні цілі. Їх ставить керівництво та власники компанії, а в конкретні цифри їх переводить відділ маркетингу.

Залежно від характеру діяльності компанії та умов ринку цілі перетворюються на конкретний план, який може включати впровадження інновацій, збільшення виробництва, встановлення знижок на певну продукцію, рекламу, ціну на перевезення, пошук співробітників, різноманітне навчання тощо. Створення бюджету компанії є командною грою, свій внесок робить кожен з підрозділів.

Сам собі фінансист

На відміну від бізнесового бюджету, за свій кошторис кожен відповідає самостійно. Структура власного бюджету так само складається з двох частин — доходів і видатків. Як правило, джерела доходів приватної особи обмежені. Наприклад, це заробітна плата, премії, відсотки за депозитами, доходи у вигляді дивідендів, від здавання нерухомості в оренду, подарунки тощо.

Позицій видатків набагато більше. Зароблені гроші йдуть на їжу, медицину, транспорт, оплату комунальних послуг, виплати за кредитами, різноманітні хобі, допомогу іншим членам родини, відпочинок та багато ін.

Як і держбюджет, особистий бюджет може очікувати один із двох сценаріїв:

• видатки перевищують доходи, що призводить до дефіциту;

• доходи перевищують видатки, тобто існує профіцит.

Якщо доходів не вистачає, експерт із фінансів порадила поміркувати над одним із правил, проголошених відомим багатієм Джоном Рокфеллером: «Не бійтеся великих видатків, бійтеся малих доходів», та пошукати додаткові джерела заробітків.

А от зберегти та примножити надбане, переконана фахівець, допоможе ретельне планування. У загальних рисах воно передбачає розписування у дві графи прогнозованих надходжень і видатків. Після цього варто обрахувати обидві позиції та перевірити, чи збігаються бажання та можливості. Якщо Дж.Рокфеллер не є авторитетом для планувальника, можливо, від дечого доведеться відмовитись.

Окремо, наполягає спеціаліст, варто виділити потребу в нагромадженні грошей на якусь велику покупку. Навіть якщо планувальник не збирається робити її прямо зараз, згодом це полегшить зібрати потрібну суму.

Аби спростити планування та обрахунки, фахівець порадила використовувати можливості Microsoft Excel. Для того, хто володіє програмою на початковому рівні, підійде стандартний файл. А от для просунутих користувачів останні моделі програми містять шаблон, який називається «особистий бюджет». Користуватися ним можна постійно, редагуючи записи.

А от планувати бюджет Г.Парфьонова радить раз на місяць.

Поле чудес

Тим, хто має суттєвий профіцит і не бажає ховати гроші під матрацом, експерт порекомендувала таке.

Надлишок грошей можна покласти на депозит у банку. Обирати при цьому варто державні або відомі іноземні фінансові установи. Річ у тім, що в разі форс-мажору виплати державному банку відбуваються не через Фонд гарантування вкладів фізичних осіб, а безпосередньо з держбюджету. До того ж вони не обмежуються 200 тис., а погашаються повністю. Якщо ж щось стається з іноземним банком, який в Україні переважно є філією або дочкою установи, штаб-квартира якої розташована за кордоном, остання намагається залагодити проблеми й погашає заборгованість повністю. Мінусом є те, що заробити на такому вкладі складно. Невеличкі відсотки з’їдатиме інфляція, тож можливо буде лише вберегти кошти від останньої.

Непоганий варіант вкладення — купівля валюти. При цьому експерт радить не зациклюватися на добре знаних доларах та євро, а звернути увагу на британські фунти стерлінгів та швейцарські франки. Їх курси стабільніші та зростають хоча й потроху, але неухильно.

Добре подумати порадила фахівець при купівлі квартири з метою здавання її в оренду. Якщо таке капіталовкладення раніше себе виправдовувало, то нині ринок змінився й окупити майно буде важче. Коли ж ви не хочете відмовлятися від такої ідеї, краще обирати компактну квартиру в затишному районі. Тоді наймачеві не доведеться переплачувати за зайві метри.

Більш ризикованими є вкладення в цінні папери. Їх краще робити, якщо людина володіє необхідними знаннями або має довірену особу, на яку повністю покладається. Перевагою такого вкладення є стійкий дохід від акцій. А недоліком — втрата грошей у разі знецінення паперів.

Можна поекспериментувати з криптовалютою. Та й тут варто бути обережним.

Тому, на думку фінансового аналітика, накопичення коштів потребує педантизму, обережності, але й певної сміливості. Якщо вміло поєднувати ці якості, управління фінансами принесе справжнє задоволення.