Закон і Бізнес


Кредити повертаються


№20 (1370) 19.05—25.05.2018
7225

Фінансові установи видаватимуть більше кредитів, якщо усунути законодавчі неузгодженості, що ускладнюють повернення коштів.


Цій меті, як вважають у профільному комітеті, відповідає доопрацьований законопроект, що сьогодні розглядатимуть у Верховній Раді на повторному першому читанні.

Тепер документ називається доволі амбітно: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо відновлення кредитування» (№6027-д). Причому йдеться не стільки про відновлення довіри клієнтів до банків, скільки про спрощення процесу повернення та стягнення боргів.

Так, наприклад, передбачається, що реконструкція або самочинне будівництво не дозволить недобросовісним боржникам виводити об’єкти з-під іпотеки.

З одного боку, зменшуються строки пред’явлення кредитором вимог до спадкоємців (з одного року до 6 місяців). З іншого — цей термін обраховуватиметься не з моменту отримання свідоцтва про право на спадщину, а з моменту, коли фінустанова дізналася про цей факт.

Крім того, забороняється реєстрація автомобілів, які перебувають під будь-яким обтяженням, без згоди кредитора. За цим також слідкуватимуть і нотаріуси, які посвідчуватимуть угоди про відчуження транспортних засобів.

Водночас, банки отримають доступ до Державного реєстру актів цивільного стану. У такий спосіб вони перевірятимуть надану потенціальними позичальниками інформацію, а також слідкуватимуть, чи не помер боржник, аби не згаяти час для роботи із спадкоємцями.