Закон і Бізнес


Аліментник прав не має


№20 (1370) 19.05—25.05.2018
8570

Народні депутати продовжують посилювати тиск на батьків, які невчасно сплачують аліменти. Для цього запроваджуються нові обмеження прав останніх, зокрема в частині підстав для звільнення з державної служби, органів прокуратури чи позбавлення мандату.


На цьому тижні прийнято за основу проект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту права дитини на належне утримання» (№8296). Першою серед цілої групи авторів значиться нардеп Ірина Луценко.

На відміну від задекларованої назви у цій мішанині змін переважають не економічні, а каральні інструменти. Наприклад, якщо особа має борг за аліментами більш ніж за 6 місяців, це може стати підставою для звільнення з посад державної служби категорії «А» і «Б», органів прокуратури, включно з Генпрокурором, і навіть для позбавлення мандата депутат місцевої ради.

Основним «батогом» для інших неплатників можна вважати запровадження заборон на реєстрацію нерухомості, транспортних засобів і навіть змін в установчих документах юридичних осіб. Причому для відмови буде достатньо і 3-місячної заборгованості.

Також до 3 місяців зменшать розмір боргу, що може стати підставою для призначення суспільно корисних робіт. Більше того, якщо особа «злісно ухилятиметься» від відбування такого покарання, спочатку її можуть заарештувати на 10 діб, а потім взагалі відправити за грати до 2 років.

Причому за новими правилами усіх засуджених до позбавлення волі, які мають заборгованість за виконавчими документами, зобов’яжуть працювати в місцях і на роботах, які визначаються адміністрацією колонії.