Закон і Бізнес


55 з 573 суддів, перевірених ВККС, не відповідають посаді


15.05.2018 16:12
8170

Станом на 14 травня щодо 573 суддів завершено кваліфоцінювання, а саме: 518 суддів будуть рекомендовані ВРП для призначення на відповідні посади; 55 суддів з тих, хто не склав іспиту або не пройшов співбесіди, будуть рекомендовані до звільнення.


Такі дані наводить ВККС за підсумками кваліфікаційного оцінювання, що тривало з 23 березня по 14 травня, передає «Закон і Бізнес».

Комісія у складі чотирьох окремих колегій провела співбесіди з 694 суддями. За результатами ухвалено такі рішення:

- 518 суддів підтвердили відповідність займаній посаді;

- 18 суддів  не підтвердили відповідності займаній посаді (16 з них без висновків Громадської ради доброчесності);

- стосовно 2 суддів припинено оцінювання (у зв’язку зі звільненням);

- стосовно 29 суддів зупинено оцінювання (через відкриті дисциплінарні справи у ВРП, а також наявність ознак  дисциплінарного проступку в діях судді);

- стосовно 122 суддів оголошено перерву (через висновки Громадської ради доброчесності, надані Комісії з неналежним їх оформленням);

- стосовно 5 суддів відкладено розгляд питання.

За результатами перевірки тестових та практичних завдань 37 суддів не склали іспиту, а отже, стосовно них ухвалюються рішення про невідповідність займаній посаді.

Зазначимо загалом під час процедури оцінювання 999 суддів 28 суддів написали заяву про звільнення з посади.

Нагадаємо, що кваліфікаційне оцінювання на відповідність займаній посаді запроваджено у рамках судової реформи для всіх суддів України. Для першої тисячі суддів оцінювання оголошено 22 жовтня 2017 року і триває вже 7 місяців. Із числа суддів, які пройшли оцінювання, перші 95 суддів, призначені на посаду строком на 5 років, у яких закінчились повноваження, за його результатами вже рекомендовані Вищій раді правосуддя для призначення на посади та розпочнуть відновлювати правосуддя в судах. Співбесіди з рештою суддів з першої групи продовжаться 15 травня 2018 року. Друга група суддів наразі складає іспити, після чого пройде психологічні тестування, перевірку досьє та співбесіди з членами Комісії.