Закон і Бізнес


Сьогодні ВР вирішуватиме чи заохочувати житлом працівників держпідприємств


15.05.2018 09:21
3704

Працівники на державних підприємствах працюватимуть краще, якщо зможуть набувати у власність житло, яке їм надається. Для одних це будуть, зокрема, службові квартири, для інших — кімнати у гуртожитку.


Верховна Рада розгляне проект закону «Про внесення зміни до статті 11 Закону України «Про управління об’єктами державної власності» (№3131).

Як пояснюють автори законопроекту, проблема в тому, що нерухоме майно об’єктів, які не підлягають приватизації, не може бути відчужене. Відповідно, не може бути передане працівникам цих підприємств і житло, що перебуває на балансі.

Отже, якщо підприємство захоче найняти чи утримати кваліфікованого працівника, чому б не запропонувати йому квартиру із відомчого житлового фонду чи придбану раніше за рахунок такого суб’єкта господарювання? Це начебто має бути вигідно і самому підприємству, адже воно позбудеться зайвого майна.

Втім, як зазначили парламентські експерти, в проекті не уточнюється, на яких умовах відбуватиметься передача житла працівникам. Єдине застереження — відсутність конкурентних засад відчуження та наявність відповідного положення у колективному договорі. Натомість, ні слова про оплатність такої передачі чи перебування нового власника на обліку громадян, які потребують поліпшення житлових умов тощо.

Дана ініціатива пилилася у Верховній Раді майже 3 роки, доки недавно не була включена до порядку денного на хвилі намірів Уряду розпродати державний «непотріб».