Закон і Бізнес


Прозорість у процесі

Відеозйомку під час засідання дозволять без згоди суду і сторін


Право сусіда, №52 (987) 25.12—31.12.2010
2673

У Держдумі РФ зареєстровано законопроект про поправки до КПК і ЦПК, які дозволяють під час відкритого судового процесу вести кінозйомку і відеозапис. Причому без окремого дозволу суду.


Така ініціатива пояснюється тим, що в редакці¬ях ст.241 кримінально-процесуального кодексу РФ, стст.10 і 158 цивільного процесуального кодексу РФ допускається вільна фіксація ходу судового розгляду в письмовій формі і за допомогою аудіозапису, тоді як здійснення кінозйомки і відеозапису — тільки з дозволу суду. У проекті пропонується дати особам, присутнім у відкритому судовому засіданні, право вести кінозйомку і відеозапис аналогічно можливості фіксації перебігу судового засідання в письмовій формі і за допомогою аудіозапису.
На думку автора проекту, тим самим буде досягнуто високий рівень гласності і прозорості правосуддя. Вирішення цього завдання дозволить домогтися покращення якості роботи законників, зміцнити зв’язок Феміди із суспільством, підвищити рівень довіри населення до судової влади й одночасно забезпечити громадянам ширший доступ до засобів судового захисту, відзначив автор ініціативи.
При цьому сам проект дещо суперечливий. Поправками до ст.241 КПК РФ передбачається право вести відеозапис і (або) кінозйомку, а ось на «проведення фотографування», як і раніше, буде необхідний дозвіл головуючого. Логіка автора проекту, очевидно, базується на застарілому уявленні про те, що фотографування супрово¬джується спалахами і клацанням затвора. Проте техніка давно пішла вперед: фотокореспонденти можуть виконувати свою роботу, не відволікаючи учасників процесу.