Закон і Бізнес


Контроль за наглядачами


№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
4840

Скорочення членів ради з 15 до 9 осіб та введення незалежних учасників органу може стати черговим прикриттям для втілення заплутаних схем. Не виключено, що ця ініціатива з'явилась саме через перехід під контроль держави найбільшої банківської установи.


Законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення функціонування фінансового сектору в Україні" (№8331), стосується, зокрема, і закону "Про банки і банківську діяльність". Найбільш цікавим він є у частині реформування наглядової ради державних банків.

Наразі її членський корпус складається з 15 учасників, яких пропорційно призначають Президент, Верховна Рада та Кабінет міністрів. Однак нардепи планують не тільки зменшити кількість радників на 6 чоловік, але й запровадити іншу систему їх призначення.

Нова наглядова рада, яка складатиметься з 9-тьох осіб на дві третини формуватиметься шляхом конкурсу. Для так званих незалежних членів створять відбір, порядок якого має затвердити КМ. Окрім цього за представниками Уряду залишиться право призначення одного члена ради, таку ж функцію виконуватимуть Президент та профільний комітет парламенту.  

Втім, залишається загадкою, чому раптом виникла потреба передати важелі нагляду та управління державними банками новим особам. Адже, з огляду на повноваження наглядової ради її новий склад може докорінно вплинути не тільки на кадрову політику, а й на господарську діяльність фінустанов.