Закон і Бізнес


Інноваційна справа


№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
8028

Безпрецедентний випадок у практиці — у стінах Феміди відкрили провадження щодо відшкодування моральної шкоди в біткоїнах. Це означає що цифрова валюта започаткувала новий вид правовідносин.


Донедавна, незважаючи на те що віртуальні гроші впевнено увійшли в життя багатьох українців, судових дебатів щодо них не ініціювали. І не дивно, бо законодавці досі не прийняли єдиний акт, який регулював би ці специфічні відносини. Однак це не означає що сфера криптовалюти не потребує нормування і в ній не виникають правопорушення.

Тому рано чи пізно тримачі ефімерних коштів все ж мали звернутись за захистом до національної юстиції. Першими прийняти удар у вирішенні спору про компенсацію біткоїну довелось Бориспільському міськрайонному суду. Факт виникнення такого позову ще раз підтверджує неможливість функціонування криптовалютних відносин паралельно із правовою системою. Ну а факт відкриття такого провадження представниками юстиції означає готовність до законного регулювання подібних питань.

Так чи інакше українським суддям доведеться розбиратись у новій для них сфері, яку зрозумілою точно не назвеш. Не виключено, що після розгляду даної справи, до них ринуться за захистом інтересів  інші тримачі криптовалюти. А поки лишається очікувати на перше рішення, в якому фігуруватиме біткоїн.