Закон і Бізнес


ВС назвав наслідки неотримання стороною судової кореспонденції


07.05.2018 12:48
44365

Факт неотримання стороною справи кореспонденції, якою суд, надсилав копії судових рішень за належною адресою та яка повернулася у зв'язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною пропуску строку на оскарження рішення суду.


Такий правовий висновок зробив Касаційний господарський суд Верховного Суду у постанові від 23.04.2018 №916/3188/16, повідомляє «ЗіБ».

ВС КГС вказав, що відповідно до ч.1 статті 64, статті 87 ГПК України (в редакції, чинній до 15.12.2017), п.3.9.1 та п.3.9.2 ПП ВГС України №18 від 26.12.2011, судом першої інстанції було дотримано всіх необхідних вимог щодо повідомлення відповідача про здійснення розгляду даної справи. До того ж, судом своєчасно та згідно із зазначеними вище вимогами ГПК України було направлено копію рішення суду на адресу відповідача, відомості про яку наявні в матеріалах справи.

Сам лише факт не отримання стороною справи кореспонденції, якою суд, з дотриманням вимог процесуального закону, надсилав копії судових рішень за належною адресою та яка повернулася в суд у зв'язку з її неотриманням адресатом, не може вважатися поважною причиною пропуску строку на оскарження рішення суду, оскільки зумовлена не об'єктивними причинами, а суб'єктивною поведінкою сторони щодо отримання кореспонденції, яка надходила на його адресу.

Окрім того, щодо доводів касаційної скарги про те, що наявність вільного доступу до Єдиного реєстру судових рішень не означає обов'язок будь-якої особи регулярно ознайомлюватись з рішеннями судів, колегія суддів ВС КГС зазначила, що в силу приписів ст.2, 4 ЗУ "Про доступ до судових рішень", кожен має право на доступ до судових рішень у порядку, визначеному цим Законом. Це право забезпечується офіційним оприлюдненням судових рішень на офіційному веб-порталі судової влади України в порядку, встановленому цим Законом. Судові рішення, внесені до Реєстру, є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному веб-порталі судової влади України.

Отримавши позовну заяву позивача, яка була надіслана відповідачу, останній не був позбавлений можливості дізнатись в суді першої інстанції про подальший перебіг питання щодо зазначеного позову та своєчасно ознайомлюватись з відповідними судовими рішеннями суду першої інстанції в Єдиному державному реєстрі судових рішень.

З повним текстом постанови можливо ознайомитися за посиланням.