Закон і Бізнес


Краще менше та краще


№18-19 (1368-1369) 10.05—18.05.2018
4955

У Конституційному Суді плекають надію переконати народних депутатів відповідальніше підходити до законотворчості. Адже загальна низька якість актів, що ухвалюються, та спосіб голосування дискредитують парламент.


Як повідомили «ЗіБ» у прес-службі КС, на початку травня Голова КС Станіслав Шевчук ініціював проведення робочих зустрічей з керівниками парламентських фракцій та груп. Їх метою буде підвищення стандартів законотворчості та забезпечення конституційних прав і свобод людини. Зокрема, в частині подолання такого негативного явища як кнопкодавство.

«Вперше в історії Суду було визнано неконституційними два закони в цілому через порушення процедури їх ухвалення», — наголосив С.Шевчук. Йдеться про закони про мовну політику та референдум.

Він закликав керівників парламентських фракцій та груп узгоджувати закони, що ухвалюються, з нормами Конституції та рішеннями КС. Адже лише Основний Закон може гарантувати стабільність суспільних відносин у державі.

Чи дійсно КС започаткував нову традицію й чи буде вона поширена на акти, що оскаржуються нинішньою опозицією, можна буде дізнатися доволі скоро. Адже на вул. Жилянську вже надійшли подання щодо закону про деокупацію та процесуальної реформи, неконституційність яких обґрунтовується, зокрема, неперсональним голосуванням.