Закон і Бізнес


Суддю відсторонили від посади за спробу вплинути на рішення колеги


03.05.2018 10:15
5330

ВРП тимчасово відсторонила суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Олега Ющука від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності.


Відповідне рішення Вища рада правосуддя ухвалила на засіданні 2 травня 2018 року, повідомляє «Закон і Бізнес».

Так, ВРП ухвалила клопотання заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького від 27 квітня 2018 року про тимчасове відсторонення судді Луцького міськрайонного суду Волинської області Олега Ющука від здійснення правосуддя на строк до 20 травня 2018 року включно у зв’язку з притягненням його до кримінальної відповідальності.

Суддя Олег Ющук підозрюється в одержанні неправомірної вигоди за вплив на прийняття рішення своїм колегою Андрієм Сівчуком у справі про адміністративне правопорушення, передбачене статтею 130 КУпАП, стосовно обвинуваченого Зажицького Р.Я.

Прокурор відзначив, що перебуваючи на посаді судді Луцького міськрайонного суду Волинської області і здійснюючи правосуддя, Олег Ющук  матиме можливість впливати на свідків у кримінальному провадженні та протиправно перешкоджатиме кримінальному провадженню.  

Ризик незаконного впливу судді на свідків у кримінальному провадженні зумовлений тим, що справа стосовно Зажицького Р.Я. не розглянута і суддя Олег Ющук може через інших суддів впливати на підозрюваного як свідка.

Відзначимо, що наявність кримінального провадження за підозрою судді у вчиненні корупційного кримінального правопорушення з огляду на норми Кодексу суддівської етики не узгоджується із встановленими морально-етичними принципами, згідно з якими суддя повинен  бути прикладом неухильного дотримання вимог закону і принципу верховенства права, присяги судді, а також дотримання високих стандартів поведінки з метою зміцнення довіри громадян у чесність, незалежність, неупередженість та справедливість суду. 

Нагадаємо, 20 березня 2018 року судді повідомили про підозру у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого частиною другою статті 369-2 КК України.

Вища рада правосуддя задовольнила клопотання прокурора та тимчасово, до 20 травня 2018 року,відсторонила суддю Луцького міськрайонного суду Волинської області Ющука Олега Сергійовича.