Закон і Бізнес


Нашестя краси

В Австралії заборонять тримати вдома павичів


У багатьох країнах, куди павичів завозили колоністи, птахи навчилися пристосовуватися до спекотного і прохолодного клімату.

№17 (1367) 28.04—09.05.2018
4279

Влада Канберри пропонує почати боротьбу з дикими павичами, які там розплодилися. Про спеціальні закони, що обмежують популяцію птахів, подумують і в інших містах зеленого континенту.


Управління міського транспорту столиці Австралії ще з 2003 року отримує скарги від жителів, оскільки павичі неодноразово провокували небезпечні ситуації на дорогах. У кількох районах міста дикі птахи так добре обжилися, що одного разу місцевий мешканець виявив у ванні павича-самця, який милувався собою в дзеркалі.

У січні Brisbane Times писала, що влада Брісбена збирається заборонити тримати павичів удома під загрозою штрафу в розмірі 6300 австралійських доларів (понад 126 тис. грн.).

За даними видання, місцеві жителі незадоволені нашестям павичів, переважно через те що це дуже галасливі птахи, особливо в період спарювання. Крім того, вони начебто шкодять садам і галявинам. А літні люди скаржаться, що ризикують посковзнутися на посліді пернатих і травмуватися.

Але не всі вважають цих птахів шкідниками і паразитами. Як у Канберрі, так і в Брісбені багато хто протестує проти пропозиції відловлювати павичів на вулицях. За словами захисників природи, вони гарні сусіди, а ще на них приємно дивитися.

У плані, запропонованому владою Канберри, мовиться: якщо спійманих диких павичів ніде буде розмістити, їх «гуманно вб’ють». Правда, влада вже намагалася ловити цих пернатих у 2013 і 2015 роках, але результатів це не принесло. З’ясувалося, що їх ніде тримати, і птахів випустили на волю.