Закон і Бізнес


Бізнес запропонував нові підходи у питанні посилення кібербезпеки


27.04.2018 08:51
Олег Киселевський, КТПП, спеціально для ЗіБ
3932

Для України 2017 став роком так званої чорної кібербезпеки, коли влітку країна пережила кібератаки, що завдали шкоди на мільярди гривень державним органам та недержавним організаціям. Закон «Про основні засади забезпечення кібербезпеки України», положення якого набувають чинності 9 травня має дати старт упровадженню методів і засобів захисту кіберпростору.


Перспективи впровадження закону, а також інші питання, пов’язані із державно-приватним партнерством у сфері кібербезпеки, обговорювали під час широкої дискусії в Київській ТПП за участю керівництва Держспецзв'язку, провідних вітчизняних експертів, представників приватного сектора і громадянського суспільства.

Президент Київської ТПП Микола Засульський окреслив актуальність проблеми: «В Україні підвищення кібербезпеки за останні три роки набуло значного позитиву. Однак, події 2017 року показали, що існує ще багато проблем на рівні політики, технологій та ставлення до цієї проблеми громадянського суспільства, які потребують вирішення».

Перший заступник голови Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України Олександр Чаузов зазначив, що основними напрямами реалізації профільного закону є розвиток кіберпростору, боротьба з кібертероризмом, кібероборона, кіберзахист, аудит інформаційної безпеки, професійні та ресурсні можливості,  обмежувані заходи, протидія кіберзлочинності.

На круглому столі керівники Держспецзв'язку обговорили з фахівцям порядок формування переліку об'єктів критичної інформаційної інфраструктури, а також вимоги і порядок проведення незалежного аудиту інформаційної безпеки на об'єктах критичної інфраструктури.

Партнер юридичної фірми «Астерс» Юрій Котляров запропонував державним органам сформувати і прийняти новий підхід до державно-приватного партнерства, в якому повинен бути задіяний науковий потенціал і фірми, що спеціалізуються в сфері інформаційної безпеки.

Директор Інституту інформаційних технологій Віктор Онопрієнко висунув ініціативу з розвитку приватного державного партнерства в області фінансування досліджень з кібербезпеки, оснащення навчальних класів та лабораторій новими засобами захисту інформації, проведення наукових досліджень і дослідно-конструкторських робіт з кібербезпеки.

Директор Інституту комп'ютерних інформаційних технологій Національного авіаційного університету Олександр Юдін запропонував створення полігонів, які мають технологічний і кадровий інструментарій для формування практичних навичок фахівців з моделювання та відбиття кіберзагроз. Він зазначив критичну відсутність міжнародно-сертифікованих фахівців з відбиття кіберзагроз, хоча в Україні існує 30 вузів, які готують кадри з кібербезпеки і необхідність більш тісної співпраці з Міністерством освіти України в цьому питанні.

Віце-президент Київської ТПП і голова Антикризового центру кібернетичного захисту бізнесу при ТПП України Володимир Коляденко зазначив, що центр почав співпрацювати з регіонами і вже 23 травня у Запоріжжі проводитиметься наступний етап форуму, який присвячений розвитку цифрової економіки. А з 29 травня по 1 червня в Одесі планується кіберфорум в енергетиці України.

14 червня запланований представницький форум в ТПП України «Кібербезпека - захисти свій бізнес», який буде проводитися в трьох форматах: політичний - стратегія формування екосистеми безпеки держави; технологічний - прикладні технології для бізнесу з інформаційної безпеки; освітній - проблеми і перспективи підготовки експертів з кібербезпеки. Також 17 листопада відбудеться традиційний Другий міжнародний форум інноваторів, де розглядатимуться питання стартапів і питання діяльності інноваційних центрів.

Учасники круглого столу схвалили рішення сформулювати і направити пропозиції до державних органів для створення підзаконних актів протягом найближчих трьох місяців.