Закон і Бізнес


Координаційна рада з питань вдосконалення діяльності адвокатури розпочала роботу


25.04.2018 08:52
4129

Перше засідання Координаційної ради з питань вдосконалення діяльності адвокатури України та забезпечення дотримання прав людини, утвореної рішенням Ради адвокатів України, відбулося 24 квітня.


У засіданні взяли участь керівники органів адвокатського самоврядування, а також представники Міністерства юстиції України, Служби безпеки України та уповноваженого Верховної Ради з прав людини, повідомили виданню «Закон і Бізнес» у НААУ.

За пропозицією голови Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Олександра Дроздова, який головував на засіданні, розглянуто організаційні питання та визначено основні пріоритети подальшої діяльності координаційної ради.

«Консолідуючою позицією для адвокатури як інституту та органів державної влади, представників яких включено до складу Ради, є стаття 3 Конституції України. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави. Відповідно, адвокатура забезпечує надання професійної правничої допомоги і це її конституційна місія», - зауважив О.Дроздов.

Членами Координаційної ради також було підтримано ініціативу голови комітету законотворчих ініціатив з питань адвокатської діяльності НААУ Олексія Ющенка щодо створення у складі ради секцій відповідно до основних напрямів діяльності.

Наразі створено чотири секції: з дисциплінарних проваджень; з питань дотримання європейських стандартів у сфері прав людини; з питань реформування законодавства; з прав та гарантій адвокатів. Всім, хто входить до складу ради, запропоновано надати свої пропозиції щодо складу секцій.

Учасники засідання наголосили, що початок роботи координаційної ради стане належним підґрунтям для налагодження конструктивної співпраці між органами державної влади та адвокатською спільнотою у вирішенні проблемних питань, актуальних для адвокатури, державних органів та держави у цілому, а також дозволить виробити комплексні позиції для їх врегулювання, у тому числі на законодавчому рівні.

Відповідно до Положення про координаційну раду, до її основних завдань віднесено вироблення ефективних механізмів задля недопущення порушень прав людини, прав адвокатів та гарантій адвокатської діяльності, а також уникнення випадків порушення законодавства самими адвокатами; формування спільної позиції у питанні основних напрямів розвитку адвокатури в Україні та покращення рівня взаємодії між адвокатурою України і органами державної влади.

Закон і Бізнес