Закон і Бізнес


Копії — через нотаріуса


№17 (1367) 28.04—09.05.2018
7041

Правом засвідчувати паперові копії електронних доказів слід наділити нотаріусів. Адже Цивільний процесуальний кодекс узагалі не регулює цього питання.


Як наголошено в пояснювальній записці до проекту «Про внесення змін до статті 100 Цивільного процесуального кодексу України» (№8281), існуюча прогалина позбавляє можливості подавати електронні докази в паперових копіях. Адже ЦПК не передбачає порядку, в якому їх слід засвідчувати.

Натомість у ст.100 кодексу зазначається, що письмова копія електронного доказу не є письмовим доказом. Тож одні судді відмовляють у приєднанні до матеріалів справи паперових копій електронних доказів, завірених, наприклад, підписом учасника процесу, інші, навпаки, долучають усупереч закону.

Автор проекту вважає, що логічно надати право робити паперові копії електронних доказів та їх засвідчення нотаріусу. Така особа зможе гарантувати, що саме ця чи інша паперова копія знята з певного електронного доказу. Крім того, в нотаріуса є технічна можливість це зробити та доступ до всіх необхідних реєстрів.