Закон і Бізнес


Дискредитувальна поблажливість

Прокурор, яка не відреагувала на заяву про вимагання хабара, відбулася доганою


№16 (1366) 21.04—27.04.2018
Богдан ВИГОВСЬКИЙ
7281

На першому після великодніх вихідних засіданні ВРП розбиралася з питанням доброчесності працівниці прокуратури із Сумщини. Складність ситуації полягала в тому, що, попри чіткі ознаки вчинення проступку, колеги з Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів її виправдали.


На розгляд Ради надійшла скарга прокурора Сумської області Віталія Матвійчука на рішення КДКП від 30.08.2017, внаслідок ухвалення якого було закрите дисциплінарне провадження стосовно заступника керівника Шосткинської місцевої прокуратури Ольги Ковальової.

Доповідач — заступник голови ВРП Вадим Беляневич повідомив, що на засідання не з’явився ні представник прокуратури області, ні сама порушниця. О.Ковальова поінформувала, що перебуває у декретній відпустці. Прокурор області у свою чергу послався на завантаженість і попросив розглядати це питання без нього.

В.Беляневич розповів, що під час розслідування кримінального провадження щодо факту вимагання коштів поліцейським О.Ковальова вчинила дії, які «кидають тінь на її доброчесність».

Так, до неї надійшла заява, в якій потерпілий відмовлявся від звинувачень на адресу правоохоронця й просив закрити провадження через укладення мирової угоди. Однак, не реагуючи на заяву, О.Ковальова оформила повідомлення про підозру вартовому порядку. Згодом вона підписала й обвинувальний акт у зазначеному провадженні.

Прикметно, що під час вручення цього акта поліцейський повідомив про факт вимагання в нього $1500 за закриття провадження. Як зазначив доповідач, заступник прокурора ніяк не відреагувала на цю інформацію. А згідно із чинним законодавством це є грубим порушенням.

Попри цей факт, КДКП не виявила підстав для притягнення О.Ковальової до відповідальності. Мовляв, бракувало матеріалів, які переконливо доводили б вчинення нею дисциплінарного проступку.

Більше того, як було встановлено під час службового розслідування, при спілкуванні представниця прокуратури дозволила собі неоднозначні висловлювання, які підозрюваний поліцейський сприйняв як підтвердження її причетності до вимагання коштів.

В.Беляневич сказав, що з таким рішенням не можна погодитися. Адже в його основу покладено лише факт закриття кримінального провадження щодо заступника прокурора та її пояснення під час службового розслідування. Також у рішенні КДКП не наведено ні мотивів винесення такого вердикту, ні оцінки висловлюванням О.Ковальової.

Доповідач зазначив, що, рішення комісії необґрунтоване, й запропонував альтернативу — винести догану. Члени Ради погодилися.

Отже, це рішення демонструє готовність ВРП до боротьби за чистоту не тільки суддівських, а й прокурорських лав. Хоча догана у цьому випадку — це фактично прощення. Це не вплине ні на статки О.Ковальової, ні на її кар’єру. А коли вона вийде з декретної відпустки — стягнення вважатиметься погашеним.