Закон і Бізнес


Від камери не сховатися

У Китаї злочинця знайдуть навіть у багатотисячному натовпі


Китайські поліцейські використовують не тільки камери, а й спеціальні окуляри з вбудованим у них пристроєм розпізнавання осіб.

№16 (1366) 21.04—27.04.2018
4996

Китайська поліція упізнала серед 60 тисяч глядачів чоловіка, підозрюваного в скоєнні економічних злочинів. Посприяла цьому упроваджувана в країні система комп’ютерного розпізнавання осіб.


Поліція повідомила, що підозрюваного звати Ао, йому 31 рік. Він приїхав з дружиною і друзями на концерт, де і був арештований. Чоловік був упізнаний камерою при вході до зали. Його затримали після того, як він сів на своє місце.

Виданню China Daily поліцейський сказав, що на вході в концертний зал було встановлено кілька камер з технологією розпізнавання осіб.

Китайська поліція часто використовує таку систему для упіймання підозрюваних у скоєнні злочинів. У березні на залізничній станції в міському окрузі Чженчжоу було затримано 33 особи за підозрою у викраденні дітей, втечі з місця ДТП і використанні фальшивих документів. У серпні минулого року на фестивалі пива в Циндао поліція за допомогою цих технологій заарештувала 25 підозрюваних.

Китай лідирує у сфері технологій розпізнавання осіб за допомогою штучного інтелекту й регулярно нагадує своїм громадянам, що сховатися від таких технічних засобів майже неможливо. Влада стверджує, що в країні буде створено найбільшу у світі мережу камер спостереження. У Китаї вже працюють близько 170 млн точок зовнішнього спостереження. Ще 400 млн камер планується встановити в найближчі три роки.