Закон і Бізнес


Про визначення підсудності


№16 (1366) 21.04—27.04.2018
4788

Справа про позбавлення державної допомоги, пов’язаної із загибеллю військовослужбовця, слід розглядати за місцем проживання відповідача. Про це йдеться в постанові Апеляційного суду Київської області від 10.04.2018.


Більше 20 років тому подружжя розірвало шлюб і батько самоусунувся від виховання і утримання сина. Минулого року парубок був мобілізований і під час виконання обов'язків військової служби при участі в антитерористичній операції в районі виконання бойових завдань за призначенням загинув. Батьки померлого отримали право державну грошову допомогу, пов’язану із загибеллю військовослужбовця. Та матір, зважаючи на те, що виховувала сина самотужки, звернулась до суду із позовом, в якому наполягала на позбавленні батька права на отримання грошей. Зваживши на аргументи жінки, суд першої інстанції її позов задовольнив.

Не погодившись із цим рішенням, батько звернувся до апеляційної інстанції. У заяві він вказав, що позов його колишньої дружини розглядався не за підсудністю. Адже відповідач проживає у іншій області, тож там і мала б слухатися справа. Своєчасно про порушення своїх прав суд, який розглянув справу, відповідач повідомити не міг, адже взагалі не знав про існування позову. Зважаючи на зазначене, вердикт суду першої інстанції батько попросив скасувати.

У постанові № 381/3650/17 апеляційний суд погодився із доводами заявника, судове рішення скасував, а провадження передав до суду іншого району.