Закон і Бізнес


Не плодіть безхатченків!


№16 (1366) 21.04—27.04.2018
5133

Народні депутати визнають, що стрімке зростання комунальних тарифів може призвести до утворення значних заборгованостей і, як наслідок, позбавлення людини єдиного житла. Замість того, аби боротися із причиною, вони вирішили пом’якшити наслідки.


Відповідний проект «Про внесення змін до Закону України «Про виконавче провадження» (№5059) зареєстрований ще 1,5 роки, винесли у сесійну залу лише сьогодні, 19 березня. За цей час тарифи на комунальні послуги зросли ще кілька разів, що актуалізувало питання захисту громадян від можливості опинитися просто неба.

Документ передбачає додати до Переліку видів майна громадян, на яке не може бути звернено стягнення за виконавчими документами (додаток до закону) єдине житло (житловий будинок чи квартиру) боржника або його частку. Єдина умова: якщо таке стягнення необхідне для забезпечення боргових зобов’язань за житлово-комунальні послуги, теплову енергію, електроенергію, газопостачання.

Нагадаємо, що за чинною ч.7 ст.48 закону «Про виконавче провадження» боржника можна позбавити навіть єдиного житла, якщо сума, що підлягає стягненню, перевищує 20 мінімальних зарплат.

Утім, вочевидь цей проект не сподобається власникам підприємств, які постачають комунальні послуги. Адже є різні причини виникнення боргу, зокрема, і свідома несплата чи незадоволення якістю обслуговування.  Можливо тому вже кілька пленарних тижнів у нардепів ніяк не знайдеться часу на його розгляд.