Закон і Бізнес


Деокупація без кордонів


№16 (1366) 21.04—27.04.2018
4481

Так званий закон про деокупацію прийнятий із відвертими порушеннями як процедури, так і Конституції. Це спробують довести перед Конституційним Судом.


І ґрунтовність аналізу дає підстави для задоволення даного подання.

Нардепи дослідили, наприклад, де знаходилися їхні колеги, чиї голоси зараховані на підтримку проекту, чи реєструвалися вони у цей день та чи отримували зарплату за цей день або подавали лікарняні. Виявилося, що результати голосування за цей закон у першому читанні 100% були сфальсифіковані.

На відміну від тих, хто нібито підтримав закон, нардепи від опозиції насамперед прочитали текст. І виявили чимало небезпечних для прав людини положень. Наприклад, закон дозволяє застосування зброї, особам, які в принципі не повинні її мати, бо не правоохоронцями чи військовослужбовцями. Крім того, такі особи ще й можуть заходити до чужих помешкань, що суперечить Конституції. Адже такі права можуть бути обмежені тільки в умовах воєнного стану, що не оголошувався.

Доволі розпливчатими є й кордони території, в межах якої можуть діяти спеціальні правила. Адже закон, наприклад, допускає використання військових формувань у межах «зон безпеки, прилеглих до району бойових дій».

Більше того, закон оперує визначеннями, які не мають юридичного сенсу, а є суто загальними твердженнями, що допускає неоднозначне розуміння окремих норм. А після «технічної правки» цей акт ще й отримав безстрокову дію.

Втім, суддям КС буде дуже складно пристати на позицію авторів подання. Адже для скасування цього закону потрібна не стільки юридична обґрунтованість, скільки здатність витримати шквал нападок та звинувачень у сепаратизмі, які посипляться на них.