Закон і Бізнес


Тіньова декларація


№16 (1366) 21.04—27.04.2018
4597

Чим ближче завершення парламентської каденції, тим активніше просувається ідея податкової амністії. Звісно — із турботою про вітчизняну економіку та повернення закордонних капіталів.


Цього разу автори проекту закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо добровільного декларування коштів, майна та інших об’єктів фізичними особами» (№8258) намагаються не вживати у тексті термін «амністія». Хоча і посилаються на досвід, зокрема Італії та Туреччини, щодо проведення легалізації доходів, отриманих з порушенням вимог податкового законодавства. Мовляв, настала черга й України.

Автори ідеї пропонують встановити символічний податок у 2,5% для будь-якого майна, з якого не були сплачені податки і збори, включаючи неповернуті (видані) позики та кошти, що сплачені за набуття права власності у майбутньому.

Певний виняток передбачений для декларування грошей. Якщо декларується до 1 млн грн готівкою, або вище цієї суми, але на рахунках у банках, ставка податку становитиме ті самі 2,5%. Проте для готівки понад 1 млн грн. вона зросте до 6%. Натомість, якщо гроші знаходилися за кордоном і будуть повернуті на спеціальні рахунки в Україні, податок взагалі не справлятиметься.

Втім, спроби провести масштабну амністію майна та капіталів не припинялися останні 20 років. Різнилися хіба що ставки податку та строки її проведення. До речі, в даному разі процес декларування пропонують розтягнути аж на 2 роки.

Раніше Кабмін та парламентська більшість відкидали такі ініціативи. Натомість цього разу проект амністії пропонують представники фракції БПП.