Закон і Бізнес


У Мін’юсті пояснили, чому не працює закон МаскиШоуСтоп

і анонсували чергові зміни


17.04.2018 16:45
5669

Повноцінно новації так званого закону МаскиШоуСтоп запрацюють лише після запровадження персональної відповідальності, в тому числі й майнової, конкретного правоохоронця за заподіяння шкоди підприємству.


На це звернув увагу Міністр юстиції Павло Петренко під час зустрічі з компаніями-членами Європейської Бізнес Асоціації, передає «Закон і Бізнес» з посиланням на прес-службу мінстерства.

Очільник Мін’юсту наголосив, що після прийняття закону суди почали розглядати набагато менше клопотань про обшуки на підприємствах. «Судді, які зобов’язані проводити відеофіксацію таких клопотань і несуть персональну відповідальність за такі рішення, багато клопотань повертають прокурорам без розгляду. Окрім того, було запроваджено відеофіксацію всіх слідчих дій і гарантовано доступ адвокатів до процесу на будь-якій його стадії. Без дотримання цих норм всі зібрані докази вважаються недійсними. Завдяки цьому ми спостерігаємо зменшення кількості спроб проведення «масок-шоу», - сказав він.

Окрім цього, під головуванням Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана було проведено перше засідання комісії, яка розглядає порушення з боку правоохоронних органів вимог процесуального законодавства у відносинах з бізнесом. «На сайті Уряду є уніфікована форма скарги, якою можна скористатися в режимі онлайн, долучивши скан-копії документів», - зазначив міністр.

Він звернув увагу представників бізнесу на те, що повноцінно ці новації запрацюють лише після запровадження персональної відповідальності, в тому числі й майнової, конкретного правоохоронця за заподіяння шкоди підприємству. «Найближчими тижнями ми презентуємо проект закону, який передбачає відповідальність конкретних осіб за такі дії. Коли у правоохоронців буде відчуття того, що вони можуть залишитися без квартири, будинку чи автомобіля, це стане реальним стримуючим фактором вчинення незаконних дій», - пообіцяв П.Петренко.

Закон і Бізнес