Закон і Бізнес


Обшук, допит, виїмка

Кілька порад, як захистити свою компанію під час слідчих дій


Олексій Некрасов (ліворуч) розповів, чому адвокат може навчити клієнта, яку інформацію доцільно давати слідчому, а яку — ні.

№15 (1365) 14.04—20.04.2018
Надія МУЗЛОВА
10632

Обшук не здаватиметься страшним, арешту майна та його вилученню можна запобігти, якщо дотримуватися кількох правил. Попри закон про захист бізнесу, що у ЗМІ отримав назву «маски-шоу стоп», керівники не впевнені у безпеці своїх підприємств і цікавляться досвідом адвокатів.


Сам собі шкідник

Через розгубленість і неуважність співробітники нерідко шкодять компанії. Наприклад, стажер, який лише два тижні працює на підприємстві, в стані афекту може дати під час обшуку абсурдні свідчення. Неуважність до дій слідчої групи і зайва відкритість можуть призвести до фатальних наслідків — зазначили адвокати юридичної фірми Pragnum.

Під час ранкової зустрічі з керівниками бізнесу вони дали кілька універсальних порад для безпечної взаємодії з правоохоронцями.

По-перше, обов’язково потрібно перевірити документи щодо проведення слідчих дій.

Адже ухвала суду на обшук може містити помилки. Тому варто перевірити всі реквізити: дату, строк дії, адресу, назву підприємства, прізвища тих, хто має право на проведення обшуку. Нерідко трапляються випадки, коли адреса збігається, а назва підприємства інша. Наприклад, з ухвалою щодо компанії «Сігма» заходити до офісу товариства «Омега», хай навіть за тією самою адресою, слідчі не мають права. Якщо ж усе правильно і підприємство планує скористатися послугами адвоката — ухвалу слід сфотографувати і відправити правнику.

По-друге, потрібно підготувати штат.

Найбільша проблема — непідготовлені співробітники. Головне правило: під час обшуку не надавати жодних відомостей, навіть телефонів і прізвищ колег або керівників. Усі питання правоохоронців переадресовувати до відповідального на той момент працівника. Останній, звісно, має бути підготовлений.

Іноді не дуже обізнані й знервовані співробітники готові відразу дати свідчення або підписати якийсь документ, сподіваючись таким чином уникнути подальших претензій. Саме тому юристи наполягають на залученні зовнішніх адвокатів, які візьмуть на себе емоційний тиск. «Ви маєте право відмовитися свідчити. Потім ми все обговоримо і ви підготуєтесь», — радить у таких випадках адвокат.

Ще одне правило, якого треба дотримуватися співробітникам компанії, — гігієна робочого місця. Дорогі комп’ютерні системи безпеки встановлюють не для того, щоб на клавіатурі лежав папірець із паролем. Записки з фінансовою інформацією або іншими відомостями також не повинні бути в загальному доступі.

Третя порада — упорядкувати документи.

Доволі часто за однією адресою розташовані кілька підприємств. І тут важливо, аби в угодах оренди було чітко зазначено, де чия територія.

Якщо на підприємстві є товар без документів — його вилучать, а склад опечатають для перерахунку.

Нарешті, четверте — проведення відеозйомки.

Згідно з недавніми законодавчими нововведеннями процес обшуку має фіксуватися на відео. Але, як кажуть адвокати, нерідко буває так, що заряд акумулятора закінчується, або з пам’яттю проблеми, або ще якийсь негаразд. У кращому випадку обшук зупиняють, у гіршому — просто не звертають увагу на те, що камера не працює. У такій ситуації працівники компанії або керівництво повинні самостійно зняти на відео всі дії правоохоронців. Практика останнього часу — відразу викликати адвокатів.  Адже професійні правники простежать, щоб були дотримані всі правила обшуку, а також нівелюють психологічний тиск на клієнта.

Хто кого допитує

Брати участь у допиті без попередньої підготовки та без супроводу фахівця адвокати вважають великою помилкою. Варто пам’ятати, що особа має отримати документ про виклик або бути повідомленою про нього іншим шляхом не пізніше ніж за три дні до того моменту, коли вона зобов’язана прибути до слідчого. У більшості випадків це роблять за допомогою повістки. Саме її й треба переслати захиснику. В ній є номер кримінального провадження, за яким можна з’ясувати суть справи, причини виклику і перелік питань, які можуть поставити. Кожна відповідь може спричинити багато нових запитань.

Тож за день до такої зустрічі приватний консультант проводить інструктаж, на якому клієнт учиться менше надавати інформації та більше отримувати від самого слідчого. Адвокат уважно слухає і записує, що саме цікавило правоохоронця і кого ще він може викликати. Кримінальні провадження тривають не один місяць і потребують продуманої стратегії захисту.

Найважливіше — уважно прочитати протокол до та після внесення в нього правок.

Надати, відмовити, перенести

«Вимога в порядку ст.93 Кримінального процесуального кодексу — це коли у слідчих є право щось попросити, а у вас немає обов’язку це надати», — пояснюють адвокати. І тут потрібно зважити всі ризики, беручи до уваги, наприклад, в якому стані у підприємства документи. Якщо все гаразд — краще надати те, що просять. Якщо не дуже — буде час привести папери до ладу. Проте треба розуміти, що наступним етапом стане обшук та виїмка.

Відмовити не можна, коли є ухвала суду про видачу документів. Але й тут є певний строк: в ухвалі зазначається, до якої дати має відбутися виїмка. Тож цілком законною буде відповідь: «Папери в архіві, який ми недавно перевозили. Через кілька днів (у рамках строку, вказаного в ухвалі) вони будуть надані». Ця відповідь повинна бути зазначена і в самій ухвалі. Ці кілька днів знадобляться для термінового аудиту та приведення документації в належний стан.

Поширена помилка — видача документів слідчому без попереднього аудиту. Багато компаній працюють із року в рік за стандартними угодами й подекуди можуть не помітити якихось неточностей. Тому дуже важливо, щоб аудит проводив незаангажований, незалежний експерт.

Якщо все ж суд

Саме через суд можна відновити справедливість, яку не вдалося відстояти на попередніх етапах. Але тут слід зайняти активну позицію і проявляти творчість. Якщо компанію звинувачують у фіктивності — одних документів про угоди і платежі буде замало. А от роздрукувати буклети, показати в залі засідань екземпляри продукції — зовсім інший ефект.

Юристи Pragnum упевнені, що залучення адвоката на будь-якій стадії кримінального провадження зменшить психологічний тиск на керівників підприємств, нівелює частину ризиків і скоротить шлях до встановлення справедливості.