Закон і Бізнес


Мовчить, отже згоден


№15 (1365) 14.04—20.04.2018
4778

Одним з найпоширеніших порушень, виявлених під час перевірки, є недотримання строків розгляду заяв про отримання ліцензії. Стимулювати органи ліцензування до своєчасного розгляду заяв могло б впровадження у сфері ліцензування принципу мовчазної згоди.


Як зазначається у проекті закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо дозволеної безліцензійної діяльності» (№8232), наразі принцип мовчазної згоди передбачений законом «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності». Згідно з цим принципом суб'єкт господарювання отримує право на провадження певних дій, якщо ним подано заяву та повний пакет документів, але у встановлений строк він не отримав жодної відповіді.

Втім цей закон не поширює дію на відносини у сфері ліцензування господарської діяльності. Водночас, єдиною умовою видачі ліцензії є надання здобувачем повного комплекту документів, підтверджуючих його відповідність ліцензійних умовам.

Тож для недопущення діяльності без отримання ліцензії за принципом мовчазної згоди достатньо просто дотримуватися вимог закону та вчасно приймати рішення. Цей принцип пропонується застосовувати і до ситуацій, коли ліцензійні умови відсутні.