Закон і Бізнес


Адвокат без вихідних


№14 (1364) 07.04—13.04.2018
6994

Народні обранці вважають, що право на побачення із захисником не може бути обмежене навіть в установах пенітенціарної системи. Втім парламент поки що не спромігся розглянути цей документ, хоча він і був у порядку денному на минулому тижні.


Як зазначає автор проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо забезпечення доступу захисника до особи, яка має право на захист» (№5054), «у кримінальному процесі, на жаль, і досі зберігається закладений у радянські часи функціональний дисбаланс, домінує обвинувальний ухил, значно обмежені захисні процесуальні гарантії».

Так, на практиці виникає проблема доступу захисника до осіб у вихідні, святкові, неробочі дні. А це негативно впливає на перебіг провадження.

Тому планується застерегти право засудженого на правову допомогу, конфіденційні юридичні консультації з адвокатом. Причому такі зустрічі не повинні обмежуватися у часі й мають забезпечуватися з 7:00 до 20:00. Не буде підставою для відмови навіть письмова незгода засудженого на зустріч.

Самі ж побачення з адвокатом мають бути конфіденційними. Присутність інших осіб, аудіо- чи відеофіксація можливі виключно з письмової згоди засудженого та адвоката.