Закон і Бізнес


Реформа приватних виконавців пройшла точку неповернення, - С.Шкляр


10.04.2018 12:58
5510

Європейські експерти, дотичні до створення інституту приватних виконавців, нарікають на повільний темп реформи. Вітчизняні фахівці переконані, що належній роботі «приватників» сприятимуть зміни до закону, а можливо, й прийняття чергового кодексу.


Що про це думають реформатори й самі приватні виконавці, «ЗіБ» спробував з’ясувати в експертів.

«Необхідно вдосконалити процедуру виконавчого провадження в частині, що стосується об’єднаних проваджень, в яких беруть участь і приватні, і державні виконавці, переконаний  заступник міністра юстиції з питань виконавчої служби Сергій Шкляр, - Проект із зазначеними змінами готується у міністерстві й буде поданий на розгляд парламенту найближчим часом».

Він зауважив, що діяльність приватних виконавців у міністерстві оцінюють досить позитивно. «Звісно, поки що ми не бачимо, щоб вони розвантажили державну виконавчу службу, адже їх небагато. Однак зараз ефективність роботи приватних виконавців, як ми і передбачали, вища, ніж у державних», - уважає чиновник.

Причинами цього, крім іншого, у Мін’юсті називають меншу завантаженість і вищу мотивацію приватних виконавців. З тим як кількість приватних виконавців збільшуватиметься, очікується, що позитивний ефект реформи ставатиме виразнішим. Однак для цього кількість приватних виконавців має сягнути 1,5—2 тис.

«Реформа пройшла свою «точку неповернення». До неї привернута увага суспільства. Її сприйняла судова влада, - вважає С.Шкляр. - ВНЗ почали готувати виконавців, чого раніше не було. Вважаю, що приватні виконавці зможуть скласти реальну конкуренцію державним десь за 3—5 років. Тож говорити про сповільнення змін недоцільно».

А от приватний виконавець Зорян Маковецький переконаний, що недоліки є не лише в системі приватних виконавців. Прогалини містить і закон про виконавче провадження загалом. «Зокрема, йдеться про неможливість автоматичного арешту рахунків, відсутність електронного обміну інформацією між приватними виконавцями та іншими суб’єктами, залученими до виконання тощо, - пояснив він. - В цілому приватні виконавці діють у межах закону, тож стикаються з тими ж проблемами, що й державні. Проте приватний виконавець має більше часу і ліпшу мотивацію, а це розширює його можливості й покращує ефективність виконання».

Докладніше про проблему реформування інституту приватних виконавців читайте у статті «Гарному фахівцю реформа не заважає» свіжого номеру газети.

Закон і Бізнес