Закон і Бізнес


Зізнайтесь, і вас пробачать


№14 (1364) 07.04—13.04.2018
ВАСИЛЬ КОЛІШНИЙ
6704

На цьому тижні у Верховній Раді раптом повернулися до документа, який уже 3 роки покривається пилом. Ідеться про індульгенцію для суддів, які прийматимуть рішення, перебуваючи під впливом.


На погоджувальній раді увагу до проекту закону «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо звільнення від кримінальної відповідальності судді» (№2545) привернула уповноважений ВР з прав людини Людмила Денісова. Вона наголосила, що ініціатива суперечить як Конституції, так і міжнародним стандартам. Про що ж мова?

Пропонується звільняти суддю від відповідальності за ст.375 Кримінального кодексу в разі, якщо на нього чинився тиск. Визначені й суб’єкти такого впливу: голова суду, його заступник або службова особа, яка займає особливо відповідальне становище. Тобто якщо суддя до винесення йому вироку добровільно заявить про такий тиск і надасть допустимі докази, то зможе уникнути покарання.

У такий спосіб збираються виявити організаторів злочину. А це, мовляв, важливіше, ніж притягнення до відповідальності безпосереднього виконавця.

Зрозуміло, 3 роки тому таке доповнення до ст.375 КК мало на меті насамперед надати прокуратурі важіль тиску, аби служителі Феміди активніше співпрацювали зі слідством. Тоді навіть не потрібно буде доводити суб’єктивну сторону злочину, що, як не раз зазначалося, вельми складно зробити без показань обвинуваченого. Адже, надаючи докази стороннього тиску (правдиві чи ні — то вже інша справа), суддя автоматично доводив би свій умисел на постановлення неправосудного рішення. Тобто узаконювалася така собі угода на кшталт «слово й діло государеве».

І річ навіть не в тому, що тим самим фактично порушувалася б презумпція невинуватості самого судді. Небезпечніше те, що в такий спосіб можна безкарно формувати доказову базу для обвинувачення «потрібних» осіб.

Водночас суддя потрапляє в пастку, стає заручником слідства та своїх колег. Якщо справа, побудована на викритті тих, хто тиснув на законника, розвалиться, замість ст.375 КК на самого викривача чатує нове обвинувачення, наприклад за стст.383 чи 384 КК.

Добре, що парламент поки що прислухався до думки фахівців і не став розглядати цей проект. Та хтозна, може, невдовзі його знову дістануть із шухляди.