Закон і Бізнес


Пляшечку не викидайте!

Британцям доведеться здавати порожню тару в магазин


№14 (1364) 07.04—13.04.2018
4817

Найближчим часом жителям Туманного Альбіону, які купують напої в магазинах, доведеться додатково платити за тару — пляшки і банки, в які вони налиті. Таким чином влада намагається зменшити кількість сміття.


Депозит «за тару» додаватиметься до звичної ціни, але покупець зможе повернути ці гроші, якщо віддасть посуд. У принципі, та ж схема, що діяла в радянські часи, коли по молоко або пиво потрібно було йти з порожніми пляшками.

Правило поширюватиметься на всі напої, розлиті в скляні й пластикові пляшки, а також у сталеві та алюмінієві банки (але не в тетрапаки). Деталі ще належить погодити, як і розмір застави. Наприклад, у Німеччині, де працює аналогічна схема, він становить у середньому близько €0,25, а у Швеції — €0,1.

Уряд анонсував нововведення після виходу на Бі-Бі-Сі документального серіалу «Блакитна планета II», де розповідається про загрозу забруднення Світового океану. Зокрема, там показано, як морські жителі ковтають пластик, приймаючи його за планктон.

Та ж «Велика тихоокеанська сміттєва пляма» — штучний острів з пластикового сміття, розмір якого вдвічі перевищує площу Франції, містить 79 тис. т плаваючих відходів і мікрочасток пластику.

У Великій Британії щорічно продається близько 13 млрд пластикових пляшок з напоями, з яких понад 3 млрд не повертаються в переробку.

Раніше про введення системи поворотних депозитів оголосила Шотландія, в Уельсі триває її обговорення.

Вжиття аналогічних заходів у кількох країнах Європи зумовило значне зростання обсягів переробки пластикової тари.