Закон і Бізнес


Гуляти так гуляти!

В ЄС лідером за кількістю вихідних виявилася Бельгія


Головне свято в королівстві відзначається 21 липня — Національний день Бельгії, але також тут святкують, наприклад, дні весняного та осіннього рівнодення.

№13 (1363) 31.03—06.04.2018
9567

В Євросоюзі підрахували, в яких країнах цього року буде найбільша кількість вихідних. Лідером за цим показником стала Бельгія.


У королівстві — 24 свята, що є офіційними вихідними. На другому місці — Болгарія, де цього року відзначать 20 свят. Замикає трійку Латвія, де встановлено 17 офіційних святкових днів. За нею йдуть Литва (13) і Естонія (12).

У звіті бралися до уваги офіційні святкові дні, які припадають на неділю, але наступний після них понеділок не завжди вихідний, як, наприклад, в Україні.

Так, у Латвії на Великдень відпочивають 3 дні, починаючи зі Страсної п’ятниці, стільки ж — на Різдво (з 24 до 26 грудня). Два вихідні — на Новий рік (31 грудня і 1 січня). 30 квітня і 1 травня відзначають день праці і день скликання конституційних зборів. 4 травня — день проголошення незалежності, 13 травня — день матері. 18 і 19 листопада — день проголошення республіки.

Якщо названі вихідні є традиційними для багатьох країн, то в Литві до них додаються і національні свята — 23 і 24 червня. У ці дні відзначають літнє сонцестояння (Ліго і Янів день), а 9 липня — день завершення свята пісні й танцю.

Нагадаємо, що в Україні встановлено 11 офіційних вихідних, але за рахунок перенесення Великодня і Трійці, які завжди припадають на неділю, ми могли б розділити 4-е місце з Литвою, а цього року випередили б її на 2 свята.

З календарем вихідних і святкових днів можна ознайомитися тут.