Закон і Бізнес


У ДФС назвали місця, де не варто ховати контрабанду


А ці хлопці у 1978 році не використовували схованики. У них забороненою контрабандою був сам бус.

28.03.2018 10:13
11190

Паливний бак, приборна панель та запасне колесо авто, дитячі ляльки, власний шлунок – усі ці місця, що на думку контрабандистів є надійними схованками, насправді добре відомі митникам, які за реакцією людини на 90% можуть сказати чи є в її діях щось протизаконне, чи ні.


Про найвигадливіші схованки контрабандистів, найбільш зухвалі спроби провезення контрабанди та методи боротьби митників розповів під час брифінгу в.о. голови ДФС Мирослав Продан.

Так, на початку цього року співробітники Харківської митниці ДФС виявили 43 пакети з коноплею у голові ляльки, яка знаходилася в експортному міжнародному експрес-відправленні. У даному випадку спрацював службовий пес Любомир.  «Злочинцям здавалось, що  іграшки не викликають цікавості чи підозри.  Але митники мають величезний досвід та чудово розуміють логіку людини, яка намагається щось сховати», - заявив очільник ДФС.

Також у січні цього року у зоні митного посту "Ужгород" Закарпатської митниці ДФС було виявлено 95 тис. пачок цигарок без акцизних марок, які були заховані всередині дощок. 

«Сигарети дуже часто ховають у дошках. Працюють ювелірно - випилюють всередині дошки спеціальні отвори – і складають в них пачки сигарет. Дуже копітка робота. Але, враховуючи різницю у вартості сигарет в Україні і країнах Євросоюзу, ділки вперто намагаються займатись цим незаконним бізнесом», - повідомив Мирослав Продан.

Щодо бурштину, то його частіше всього ховають у мікроавтобусах. Контрабандисти розраховують на те, що з Західної України у Європу щоденно їдуть тисячі «бусів» - і всі автомобілі митники фізично не в змозі проконтролювати. Але така думка помилкова.

Так, увечері 23 березня у зоні діяльності митного посту «Смільниця» Львівської митниці ДФС в автомобілі «Mersedes-Benz», який прямував до Польщі, був виявлений бурштин вагою майже 149 кг. Він був прихований у спеціально виготовленому сховищі у даху.

Ще одне популярне у контрабандистів місце для схованок  – панель приборів. Наприклад, у зоні діяльності Волинської митниці ДФС у панелі приборів митники знайшли схований пакунок  з бурштином.

Найулюбленіша ж схованка в автомобільних контрабандистів –  паливний бак. У лютому цього року на Волинській митниці ДФС у паливному баці легковика було виявлено 1,1 кг кокаїну. Наркотики були розфасовані в чотири поліпропіленових пляшки ємністю 0,5 л. Приблизна вартість такого "товару" – 150 тис доларів.

Як повідомив очільник ДФС, дошки та паливні баки частіше використовують злочинці на західному кордоні. Контрабандисти у Одесі, наприклад, користуються іншими схованками. Так, майже рік тому одеськими митниками виявлено 176,7 кг амфетаміну, який було приховано у підошвах взуття, що зайшло в Україну з Лівану.

Щодо контрабанди зброї, то у липні 2017 року на митному посту «Угринів» Львівської митниці було вилучено 43 одиниці пістолетів, які водій заховав у запасному колесі в розібраному вигляді. 

 «Наркотики везуть через Україну транзитом – для наркотрафіку немає кордонів. Фантазія у контрабандистів працює непогано – хтось ховає кокаїн у пакеті с картоплею фрі, хтось намагається завезти велику суму грошей у коробках з-під цукерок, хтось – у паливному баці автомобіля, а деякі кур’єрі у власному шлунку», – повідомив М.Продан.

У попередніх роках були затримані "туристи" з Бразилії, які проковтнули велику кількість капсул з героїном, і фактично перевозили контрабанду у собі. Однак митникам вдалося виявити в шлунках злочинців контрабанду та затримати їх.  Виявлено понад 2 кг кокаїну в 208 капсулах та майже 600 г героїну.

Очільник ДФС також повідомив про випадок, коли один з таких "кур'єрів" загинув прямо в аеропорту. Одна з капсул розірвалася в шлунку і людина миттєво загинула.

«Як розпізнати людину, яка провозить контрабанду, зокрема, наркотичні речовини? Зрозуміло, що митники отримують інформацію від правоохоронців, від митних служб інших країн, але доволі часто злочинців видає поведінка. Контрабандист нервує, тому доволі часто «переграє», «не дограє» - іншими словами, поводить себе неадекватно ситуації», - розповів М.Продан.

За його словами, досвідченому митнику така реакція на 90% може сказати чи є в діях людини щось протизаконне, чи ні.

Закон і Бізнес