Закон і Бізнес


Обшук адвоката


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
9519

Незаконні обшуки офісу адвоката — це не українське ноу-хау. Подібні факти відбувалися, наприклад, у Туреччині. І, на думку Європейського суду з прав людини, такі дії порушують конвенційні гарантії.


У конторі адвоката Озгуна Озтунча провели обшук, а його самого арештували. Підозрювали в причетності до злочинної організації «білих комірців».

Через рік суд частково виправдав адвоката, і він звернувся в Міністерство юстиції з проханням про виплату компенсації за незаконні дії поліції. Проте чиновники вирішили, що юрист легко відбувся, і відповіли відмовою.

Адміністративний суд, куди звернувся О.Озтунч, установив, що не уповноважений розглядати справу. Вищий адміністративний суд відхилив його апеляцію з тих самих причин.

Чоловікові нічого не залишалося, як поскаржитись у Страсбург на порушення стст.8 («Право на повагу до приватного і сімейного життя») і 13 («Право на ефективний засіб юридичного захисту») Конвенції про захисту прав людини і основоположних свобод.

У рішенні від 27.03.2018 у справі «Özgün Öztunç c. Turquie» ЄСПЛ констатував порушення ст.8 конвенції на тій підставі, що в ході обшуку не були додержані гарантії, передбачені законом про адвокатів. Зокрема, не було отримано санкції Міністерства юстиції на обшук, а при його проведенні не був присутній прокурор і представник адвокатури. Хоча в дозволі на проведення обшуку суддя дав чіткі інструкції про дотримання таких гарантій.

У світлі встановлених порушень ЄСПЛ присудив заявникові €2000 як компенсацію нематеріальних збитків.