Закон і Бізнес


Наглядачі за фінансами


№13 (1363) 31.03—06.04.2018
8952

Ще 3 роки тому Уряд обіцяв розформувати податкову поліцію та створити службу фінансових розслідувань. Однак і сьогодні у виконавчої та законодавчої влади немає єдиного бачення щодо повноважень нової структури.


Як повідомляв «ЗіБ», спочатку за цю справу взялися у Міністерстві фінансів і оприлюднили свої напрацювання для обговорення. Хоча цей документ пройшов усі необхідні погодження і був схвалений на засіданні Кабінету Міністрів, до парламенту він так і не потрапив. Наразі цей документ уже відсутній і на офіційному сайті Мінфіну.

На початку року з’явився депутатський варіант закону «Про Національне бюро фінансової безпеки України» (№8157). Ним передбачється, що нова служба буде фактично підконтрольною главі держави. Адже її керівник призначається і звільняється з посади Президентом.

Тепер у парламенті зареєстровано вже другий проект закону «Про Національне бюро фінансової безпеки України» (№8157-1). За твердженням його авторів, цей документ позбавлений недоліків першого Він застерігає за НБФБ повноваження  із «запобігання, виявлення, припинення, розслідування та розкриття злочинів у сфері формування та використання фінансових ресурсів держави». Саме бюро підпорядковуватиметься Уряду через міністра фінансів.

Нове відомство складатиметься із 7 територіальних управлінь де працюватиме не більше 3000 осіб. Водночас, установлюється заборона претендувати на ці посади для осіб, особи, які після 2010 року працювали у підрозділах правоохоронних органів, що займаються економічними злочинами, або ж в органах прокуратури.

Тобто фактично до нової структури не потраплять не тільки нинішні співробітники податкової міліції, а й всі працівники підрозділів протидії злочинності у сфері економіки, що діють в системі Міністерства внутрішніх справ та Служби безпеки. А самі ці підрозділи мають бути ліквідовані.

Схоже, що питання підпорядкування НБФБ стане дійсно ключовим для появи нового відомства. Адже хто наглядає за фінансами, той контролює і всі оборудки з державними коштами.